Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gletsjers (2)

Home

Geertruidenberg J.M.A van Tiggelen

'Noorse gletsjers krimpen snel', meldt Trouw op 8 augustus. Ook ik ben in het bezit van enkele foto's van een gletsjer. Het betreft hier de Rhônegletsjer.

Op de foto's is duidelijk te zien dat deze gletsjer zich 'in rap tempo' terugtrekt. De foto's zijn genomen in 1849, 1874, 1900 en 1912 en zijn afkomstig uit het boek 'Grondslagen der Algemene Geologie', van prof. dr. B.G. Escher uit 1962. In het boek staat verder geschreven dat glacioloog Besson in 1777 de Rhônegletsjer bezocht en eindmorenes aantrof op 585 meter afstand van de gletsjertong.

Dus al ver vóór de industriële revolutie waren gletsjers al onderhevig aan zogenaamde 'gletsjerschommelingen', die toen niet veroorzaakt konden zijn door menselijke activiteiten. Er bestaan duizenden gletsjers in de wereld, sommige daarvan trekken zich terug (veroorzaakt door global warming natuurlijk) en sommige daarvan bewegen zich vooruit (ook veroorzaakt door global warming).

De voornaamste stuwing van gletsjers is niet zozeer de temperatuur, maar de sneeuwneerslag in de accumulatiezones. Gletsjers in Noorwegen, Patagonië, Pakistan en Nieuw-Zeeland zijn in de jaren negentig toegenomen, terwijl gletsjers in de staat Washington, Alaska, Peru en Afrika zich aan het terugtrekken zijn. Met andere woorden: als je selectief de juiste gletsjer kiest, kun je alles 'bewijzen'.

Deel dit artikel