Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Glenn Helder krijgt zijn kans Onder bondscoach Hiddink gaat een andere wind waaien

Home

MATTY VERKAMMAN

ZEIST - De nieuwe bondscoach Guus Hiddink begint volgende week zijn werk bij het Nederlands elftal met twee nooit eerder geselecteerde spelers: linksbuiten Glenn Helder van Vitesse en centrale aanvaller Michael Mols van FC Twente. Oranje oefent woensdag in Utrecht tegen Frankrijk.

Helder en Mols maakten in de jaren tachtig deel uit van de jeugdopleiding bij Ajax. Bij de Amsterdamse club zagen zij geen kans door te dringen tot het eerste elftal. Bij Oranje treffen zij vanaf zondagavond in hoofdzaak internationals aan die bij Ajax spelen of bij Ajax hebben gespeeld. In de groep van zestien hebben alleen De Goey, Valckx, Numan en Van Hooijdonk geen verleden bij Ajax.

Voor Helder komt bij het debuut van Hiddink eindelijk de beloning, waar hij volgens velen al langer recht op heeft. De creatieve linkerspits is al 26 jaar. Vooral in de grote wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord speelde de voormalige aanvaller van Sparta herhaaldelijk bijzonder goed. Ondanks druk vanuit uiteenlopende media, besloot Hiddinks voorganger Dick Advocaat nooit een beroep op Helder te doen.

Glenn Helder werd geboren in Leiden en speelde achtereenvolgens voor Oranje Groen (Leiden), UVS (Leiden), Ajax, Roodenburg (Leiden), Sparta en Vitesse. Michael Mols is twee jaar jonger dan Helder. Hij is Amsterdammer van geboorte en belandde via de hoofdstedelijke amateurclubs Geuzenveld, Eendracht '82 en Blauw Wit in de opleiding van Ajax. Toen er in de Meer geen toekomst bleek te zijn voor de handige aanvaller, ging hij medio 1991 met nog een groot aantal Ajacieden naar Cambuur. De Friese club verkocht hem halverwege het seizoen 1992-1993 aan FC Twente.

Voor de oefenwedstrijd tegen de Fransen heeft Guus Hiddink de volgende zestien spelers geselecteerd:

keepers: Ed de Goey (Feyenoord, 23 interlands gespeeld), Edwin van der Sar (Ajax, 0).

verdedigers: Michael Reiziger (Ajax, 1), Danny Blind (Ajax, 28), Stan Valckx (PSV, 15), Frank de Boer (Ajax, 33);

middenvelders: Aron Winter (Lazio Roma, 45), Clarence Seedorf (Ajax, 1), Wim Jonk (Inter Milaan, 24), Edgar Davids (Ajax, 1), Arthur Numan (PSV, 7);

aanvallers: Marc Overmars (Ajax, 21), Michael Mols (FC Twente, 0), Pierre van Hooijdonk (Celtic, 1), Glenn Helder (Vitesse, 0) en Peter van Vossen (Ajax, 16).

In vergelijking met de laatste selectie voor het EK-duel tegen Luxemburg, zijn de toen teleurstellend spelende Bryan Roy, Youri Mulder en Ronald de Boer weggevallen. Roy en Mulder zijn niet geselecteerd, De Boer liep dinsdag op de training bij Ajax een lelijke enkelblessure op. Voorts is de al maanden met een liesblessure kampende Dennis Bergkamp nog steeds niet beschikbaar.

Hiddink licht pas maandag tegenover de media zijn plannen met het Nederlands elftal toe. Bekend is niettemin dat de 48-jarige inwoner van Varsseveld het tactisch beleid van zijn voorganger niet zal kopiëren. Hiddink is er als coach altijd een voorstander van geweest in de verdediging in principe vier man te posteren. Advocaat ging steeds uit van drie verdedigers; vooral in verband met de door hem gewenste dominantie op het middenveld, waar het duo Wim Jonk/Dennis Bergkamp centraal moest staan. In zijn succesvolle periode bij PSV, ging Hiddink altijd uit van een viermansverdediging. Via dat concept konden vooral de sterkste punten van Ronald Koeman worden benut. In de Oranje-variant werden vorig jaar in Amerika de specifieke kwaliteiten van Koeman juist niet benut. In de driemanslinie was de Barcelona-speler toen in hoofdzaak op het verdedigende aspect van zijn spel aangewezen.

Het geringe aantal verdedigers dat Hiddink nu heeft opgeroepen, wijst er mogelijk op dat hij gaat schuiven met een middenvelder als, bijvoorbeeld, rechterverdediger. In die zin is een combinatie Aron Winter/Clarence Seedorf aan de rechterkant denkbaar. In zijn periode bij PSV koos Hiddink doorgaans voor het 4-4-2 systeem, waarbij Gerald Vanenburg positioneel op rechts speelde. Met zijn huidige selectie en gelet op het grote aantal specifieke buitenspelers, neigt de bondscoach thans meer naar 4-3-3. Bekend is echter ook dat Hiddink een tactisch systeem niet als doel maar als middel beschouwt. Bij Advocaat lagen de bedoelingen nagenoeg vast. Op het middenveld betekende dit onder meer dat de spelers aan de zijkanten controlerend moesten spelen. Dit vormde steeds een beperking voor met name Witschge en Winter. Met spelers als Numan, Davids en Seedorf geeft Hiddink meteen zijn voorkeur voor actievere, 'penetrerende' middenvelders aan. Een viermansverdediging zal vermoedelijk ten koste gaan van de schaduwspits, maar biedt weer wel de met een goed schot gezegende Wim Jonk de mogelijkheid dieper te spelen.

Deel dit artikel