Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gillen in Duinrell? Ok, maar niet te hard!

Home

Bart Zuidervaart

De buren van Duinrell in Wassenaar zijn de geluidsoverlast zat. Een nieuwe attractie zorgt voor meer ’gilmomenten’.

Wat doe je als je 22 meter de hoogte in gaat, daarna met 70 kilometer per uur loodrecht naar beneden stort, een looping maakt, gevolgd door een draai om de as?

Gillen natuurlijk.

]]>

Het geluid komt uit de Falcon, de nieuwe attractie in het Wassenaarse pretpark Duinrell. Gillen lijkt onvermijdelijk.

Vijfhonderd meter verderop klinken alleen vogelgeluiden. Maar, begint Boet Derks gelijk, het is oostenwind. Bij een westenwind –die veel vaker voorkomt– bereiken de pretparkgeluiden wel degelijk zijn huis aan de Van Wijnbergenlaan.

Boet Derks staat niet alleen. Twee buurtverenigingen storen zich aan het kindergegil op Duinrell. Alsof je vlakbij een speelkwartier op school zit. Maar dan de hele dag. De directie van het pretpark noemt dat onzin en zegt dat het aan alle voorschriften voldoet.

De kwestie speelt al enige jaren en het einde is nog niet in zicht. De Raad van State heeft zich er meerdere keren over gebogen.

Peter Wijnen vindt het belangrijk om namens het pretpark de geschiedenis te belichten. Duinrell ligt op het landgoed van de adellijke familie Van Zuylen van Nijevelt. Het publiek was er welkom vanaf 1935. Destijds bood het landgoed niet meer dan een theetuin. Pas ver na de oorlog ontwikkelde Duinrell zich tot een echt recreatiepark, met camping en bungalowpark. Maar, benadrukt de woordvoerder, het behoud van het landgoed heeft bij de familie altijd voorop gestaan. „Dit is geen Efteling of Walibi.”

Omwonenden zagen Duinrell groeien met nieuwe attracties. De Kikkerbaan kwam, de Waterspin, de Mad Mill en de Splash. Enkele jaren terug zette Duinrell haar zinnen op de Falcon, een duizelingwekkende achtbaan. De buurt vreesde meer lawaai en bestreed de komst van de Falcon, tot aan de Raad van State, de hoogste rechter.

Vergeefs. De attractie is vorige maand geopend, twee jaar later dan gepland. Duinrell is, zacht gezegd, niet blij met de weerstand. „Deze uitbreiding is noodzakelijk”, zegt Van Wijnen. „Ook Duinrell moet mee in de vaart der volkeren.”

Het pretpark is nog niet van de buurt af. Derks somt eerst de winst van de rechtsgang op: „Duinrell mag in bezoekersaantallen niet meer groeien en geen attracties bouwen die zichtbaar zijn voor omwonenden.” Maar de geluidsoverlast blijft, zegt hij. „De Falcon zorgt voor meer gilmomenten.”

De buren steggelen nu met de gemeente over de geluidsmetingen. Volgens een onderzoek blijft het pretpark net binnen de norm van 45 decibel. Volgens Derks wordt er verkeerd gemeten. Het gaat niet om het lawaai dat een attractie veroorzaakt, maar om ’het totaalgeluid’ dat zijn straat bereikt, zegt hij. Dus inclusief stemgeluiden van de camping.

De gemeente wil de buurt tegemoet komen. Er worden nu nieuwe metingen gehouden. Onaangekondigd, op drukke dagen, zegt wethouder Alkemade. Duinrell kan een boete oplopen wanneer niet aan de normen wordt voldaan. Alkemade heeft ook de nieuwe milieuvergunning achter de hand, die Duinrell volgend jaar hoopt te krijgen.

Peter Wijnen ziet de metingen ’met vertrouwen tegemoet’. Dat komt, zegt Derks, omdat Duinrell de gemeente een overzicht heeft gegeven met drukke dagen. Zo onverwacht zullen de metingen dus niet zijn. Derks: „Duinrell zal attracties stilzetten of schoolklassen tot stilte manen.” Een nieuwe rechtszaak lijkt onafwendbaar.

Lees verder na de advertentie
Sinds vorige maand suist de Falcon door de lucht. De omwonenden zijn niet blij met deze nieuwe achtbaan van pretpark Duinrell. (Patrick Post) © Patrick Post

Deel dit artikel