Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gijzeling Irian Jaya muurvast; EU op eieren uit vrees voor escalatie

Home

JAYAPURA (Reuter, ANP, AP) - Een oplossing van de drie weken oude gijzeling in Irian Jaya is nog niet in zicht. De Indonesische autoriteiten lijken hun dreigement geweld te gebruiken, voorlopig niet uit te voeren. De EU heeft besloten een veroordeling van Indonesië voor haar Oost-Timor-beleid op te schorten, uit vrees voor escalatie in Irian Jaya.

Bisschop Herman Münninghoff probeert vandaag op verzoek van de Indonesische autoriteiten opnieuw radiocontact te leggen met de Beweging Vrij Papoea (OPM) die sinds 8 januari dertien gijzelaars in handen heeft, onder wie zes Europeanen. Hij gelooft niet dat het Indonesische leger op dit moment plannen heeft voor een actie. “Integendeel, het ultimatum aan de rebellen is door Jakarta van tafel gehaald. Als de militairen zouden willen ingrijpen, kunnen zij dat op elk moment doen. Al acht dagen geleden was het leger helemaal klaar om in actie te komen. Maar men houdt voorlopig vast aan de vreedzame weg”, aldus de bisschop.

De OPM liet gisteren twee studenten vrij, die bij een eerdere actie, vorig jaar november, waren gegijzeld. De gijzelnemers eisten aanvankelijk 15 000 dollar voor hun vrijlating.

In een kort radiocontact met het Indonesische leger drongen de rebellen erop aan geen geweld tegen hen te gebruiken. Zij waren ongerust geworden door patrouillerende helikopters. Het Indonesische leger heeft rondom Mapunduma in het Lorentzreservaat posten uitgezet om er achter te komen waar de rebellen van de OPM zich met hun ertien gijzelaars bevinden. Volgens Münninghoff is het vrijwel zeker dat de rebellenleider Kelly Kwalik de benen heeft genomen.

De bisschop was niet optimistisch over de kans opnieuw contact te krijgen met de vrijheidsstrijders. Zijn laatste gesprek met Kwalik dateert van donderdag. “Toen werd ons nog eens duidelijk dat hij bezeten is van een vrij Papoea en dat hij daaraan alles ondergeschikt wil maken.”

De bisschop bevestigt dat er geruchten gaan over een vlucht van de rebellen naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij verwacht echter niet dat de groep in staat zal zijn de bijna 400 kilometer lange tocht naar het oostelijke deel van het eiland te volbrengen. Zeker voor de gijzelaars, onder wie twee Nederlanders en vier Britten, zou de reis te zwaar zijn, meent hij.

Timor

De EU heeft maandag een veroordeling van Indonesië vanwege Oost-Timor uitgesteld. De ministers van buitenlandse zaken schrokken terug voor een harde verklaring om de “delicate onderhandelingen” vrijlating van de gegijzelde Europeanen in Irian Jaya niet te storen.

De voormalige koloniale mogendheid in Oost-Timor, Portugal, had bij de andere EU-lidstaten aangedrongen op een veroordeling van de 20 jaar oude annexatie van Oost-Timor door Indonesië, alsmede schendingen van de mensenrechten daar door het Indonesische leger. Volgens de Portugese minister van buitenlandse zaken Jaime Gama hebben alle lidstaten ingestemd met de veroordeling van Indonesië. De verklaring wordt vrijgegeven zodra de gijzelaars vrij zijn.

Vier Oosttimorese jongeren die maandag de Franse ambassade in Jakarta invluchtten, hebben politiek asiel gekregen in Portugal. Ze vertrokken gisteren naar de luchthaven om via Amsterdam naar Lissabon te reizen. Sinds september hebben 62 Oosttimorezen na de bezetting van een ambassade in Jakarta politiek asiel in Portugal gekregen.

Bij een opstand in de Bekora-gevangenis bij Dili op Oost-Timor, is gisteren een gevangene om het leven gekomen en raakten tientallen anderen gewond. Tien gevangenen ontsnapten. Volgens de Indonesische autoriteiten waren er 100 gevangenen bij het oproer betrokken en was het de bedoeling een ontsnapping te organiseren.

Deel dit artikel