Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gijs Tuinman krijgt Nationale Willemsorde

Home

Redactie

Gijs Tuinman (R) treedt op als commandant van zijn lichting tijdens de Elementaire Commando Opleiding in 2001. © ANP

Koning Willem-Alexander reikt op 4 december op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willemsorde uit aan majoor Gijs Tuinman. De Willemsorde is de hoogste militaire onderscheiding in Nederland.

Tuinman krijgt de hoge onderscheiding voor zijn dienst in Afghanistan. Hij wordt vooral geroemd om zijn optreden op 6 september 2009 bij de plaats Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. Die dag leidt hij een gecombineerde groep commando's en mariniers die de zwaar gewonde korporaal Kevin van de Rijdt proberen te redden, terwijl zij van drie kanten onder vuur worden genomen door Taliban.

Bronnen bevestigden dit nieuws reeds in juni tegenover de Volkskrant. Toen werd bekend dat enkel de koning zijn handtekening onder de toekenning moest zetten. Dit is nu gebeurd.

De laatste individuele Militaire Willemsorde werd op 29 mei 2009 toegekend aan kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Sinds zijn onderscheiding in mei 2009 raakte hij echter meermalen in opspraak wegens vermeend drugs- en wapenbezit en beledigende uitlatingen over het Koninklijk Huis. Behalve Kroon (43) leven nog drie dragers van de Willemsorde, maar allen zijn ouder dan 90. Tuinman ontvangt de orde op 34-jarige leeftijd.

Lees verder na de advertentie
Gijs Tuinman ontvangt op 4 december de hoogste militaire orde van Nederland. © anp

Deel dit artikel