Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gezamenlijk bestuur voor AMC en VUmc

Home

© anp

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc krijgen een gezamenlijke raad van bestuur en willen op termijn zelfs samen op dezelfde locatie gaan werken. Een fusie is volgens de ziekenhuizen nog niet aan de orde, maar ze sluiten niet uit dat het daar op termijn toe komt.

Bevallen kan straks niet meer in het VUmc. De zorg voor moeder en kind gaan naar het AMC, de neurologie en neurochirurgie worden verzorgd door het VUmc. Dat de ziekenhuizen hun samenwerking willen intensiveren, was al bekend. De concrete invulling van deze plannen brachten ze dinsdag naar buiten.

Kankerzorg wordt geconcentreerd in één Amsterdams oncologisch centrum. Beide ziekenhuizen behouden een afdeling spoedeisende hulp, maar bepaalde complexe behandelingen worden geconcentreerd: kindergeneeskundige en verloskundige spoedeisende zorg gaat bijvoorbeeld naar het AMC. Spoedeisende neurologie en neurochirurgie, bijvoorbeeld bij de behandeling van beroertes, dwarslaesies en hersenbloedingen, wordt uitgevoerd bij het VUmc.

Een aantal partijen, waaronder de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de Nederlandse Zorgautoriteit, banken en verzekeraars, moeten zich nog uitspreken over de alliantieplannen. De ziekenhuizen hopen tegen het einde van het jaar het adviestraject te hebben afgerond. In maart 2014 moet er dan een definitief besluit komen over de samenwerkingsplannen.

De ziekenhuizen willen door de samenwerking ondanks de economische krimp en bezuinigingen, toch verbetering kunnen doorvoeren op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Het definitieve besluit over de samenwerkingsplannen wordt naar verwachting in maart 2014 genomen.

Deel dit artikel