Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geweld tussen islamitische partijen Egypte

Home

AP

Egyptische man brengt zijn stem uit in Caïro. © afp

Het tweede stadium van de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen heeft vandaag geleid tot spanningen en geweld tussen de rivaliserende Moslimbroederschap en Gamaa Islamiya. De twee partijen behaalden zo'n zestig procent van de stemmen in de eerste stemronde.

In de zuidelijke provincie Assiut hebben aanhangers van de aartsconservatieve Gamaa Islamiya campagnemedewerkers van de Moslimbroederschap aangevallen en weggejaagd bij een stembureau. Assiut is een bolwerk van Gamaa Islamiya. Volgens de aanhangers van een van de kandidaten van de Moslimbroederschap zijn ze met de dood bedreigd en is een van hun geestelijken in elkaar geslagen.

Gamaa Islamiya, dat zich in de jaren negentig gewapenderhand verzette tegen het regime van Hosni Mubarak, is sinds de val van Mubarak steeds assertiever geworden. Zo heeft de partij in moskeeën in Assiut door de regering aangestelde imams vervangen door hun eigen predikers. Assiut hangt vol met posters die inwoners oproepen zich aan de islamitische leer te houden. Sommige posters roepen vrouwen op een hoofddoek te dragen.

Ook in de stad Dayrout liepen de spanningen tussen de Moslimbroederschap en Gamaa Islamiya hoog op. 'Onze mensen is opgedragen niet in de buurt van de stembureaus te komen', zei een campagnemedewerker van de Moslimbroederschap. 'We zijn bedreigd. Ze zeiden dat als wij dorpen rondom deze stad betreden we dood worden geschoten.'

De Moslimbroederschap gaat vooralsnog aan kop bij de verkiezingen. Gamaa Islamiya maakt deel uit van Al-Nour, een verbond van ultraconservatieve moslimpartijen. Al-Nour eindigde in de eerste stemronde als tweede.

Deel dit artikel