Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gestreept als een zebra houdt de mens zich vliegen van het lijf

Home

Willem Schoonen

© Reuters

Inheemse volken in Afrika en Oceanië versieren hun donkere huid vaak met verf, prachtige patronen van lichte strepen en figuren. Naast onbeschilderde soortgenoten zijn ze als zebra's naast zwarte paarden.

Wacht, zei een ploeg Hongaarse biologen, misschien hebben ze dan ook de voordelen die zebra's hebben. Want biologen weten dat zebra's dankzij hun gestreepte huid minder last hebben van paardenvliegen en andere stekende insecten. Die vliegen hebben een duidelijke voorkeur voor effen paarden, zowel donker als licht. Gestreept houden ze niet van. En mensenvolken die traditioneel hun lichaam beschilderen, vind je in streken waar veel paardenvliegen voorkomen.

Lees verder na de advertentie
We suggereren hiermee niet dat inheemse volken bodypaint gebruiken om zich te beschermen tegen steekvliegen, voegen de onderzoekers er onmiddellijk aan toe

De Hongaarse biologen togen aan het werk, niet in Afrika of Australië, maar op een steppe in eigen land, rijk aan paardenvliegen. Ze kochten een stel etalagepoppen en gaven die drie verschillende designs: zwart, beige, en zwart-wit gestreept. Bovendien werden de poppen voorzien van een kleefstof om de vliegen te vangen. Resultaat: op de zwarte en beige poppen kwamen meer vliegen af dan op de gestreepte, melden de onderzoekers in een vakblad van de Britse Royal Society.

We suggereren hiermee niet dat inheemse volken bodypaint gebruiken om zich te beschermen tegen steekvliegen, voegen de onderzoekers er onmiddellijk aan toe. Het beschilderen van het lichaam heeft religieuze en culturele gronden met vaak een lange geschiedenis. Als de strepen en andere patronen op het lijf alleen maar waren bedoeld om vliegen te weren, dan zouden mensen die wel doorlopend dragen. Maar ze doen dat alleen bij strikt voorgeschreven gelegenheden. De bescherming tegen steekvliegen is een bijvangst.

Lees ook:

Paardenvlieg met gouden kont vernoemd naar Beyoncé

Wetenschappers hebben een zeldzame paardenvlieg naar de zangeres Beyoncé vernoemd. Ter ere van de zangeres én ter ere van de indrukwekkende gouden kont van de vlieg. Dat melden diverse media.

Deel dit artikel

We suggereren hiermee niet dat inheemse volken bodypaint gebruiken om zich te beschermen tegen steekvliegen, voegen de onderzoekers er onmiddellijk aan toe