Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geschrokken narwal vlucht en bevriest tegelijk, een dodelijke combinatie

Home

Willem Schoonen

Narwallen in Canada. © rv

Als een dier wordt geconfronteerd met gevaar, en vechten is geen optie, dan zal het ofwel vluchten ofwel bevriezen. De narwal, een dolfijnachtige, blijkt beide tegelijk te doen, een levensgevaarlijke combinatie.

Deense en Amerikaanse onderzoekers deden deze ontdekking toen ze rond Groenland een handvol narwallen volgden. De dieren waren tijdens de jaarlijkse jacht van de Groenlanders verstrikt geraakt in netten of gestrand, en kregen van de wetenschappers meetapparatuur omgehangen voor ze weer naar open water konden.

Lees verder na de advertentie

De onderzoekers zagen direct na vrijlating de hartslag van de dieren scherp dalen tot maar een paar slagen per minuut. Het is voor biologen geen onbekende reactie; veel dieren staan oog in oog met gevaar voor de keuzen vechten, vluchten of bevriezen. Bij de laatste schrikreactie daalt de hartslag.

Diepe duik

Deze narwallen bleven echter niet als bevroren aan de oppervlakte drijven, maar doken naar grote diepte. Duiken zijn ze gewend, maar de duik direct na ontsnapping hield langer aan dan normaal. Dat kost zo’n dier veel kracht en energie, een inspanning die niet erg past bij een hart dat nog maar een paar keer per minuut slaat.

Dat zeezoogdieren die gevaar zien onderduiken en daarbij hun hartslag laten dalen, heeft een groot voordeel: ze verbruiken minder energie en dus minder zuurstof. Maar de narwal duikt zo krachtig naar beneden dat hij eerder zuurstof tekort komt. Zijn complexe schrikreactie is een gezondheidsrisico.

De onderzoekers hebben geen idee waarom de narwal dit doet. Maar, schrijven ze in vakblad Science, hiermee wordt wel duidelijk waarom narwallen, en wellicht andere dolfijnachtigen, zo extreem gevoelig zijn voor verstoring van hun omgeving, vooral door de mens. Ze hebben in het arctische gebied altijd ruim de tijd kunnen nemen om weg te komen van gevaar door rustig naar grote diepte af te zakken. Maar die tijd is ze met de komst van de mens niet meer gegund.

Deel dit artikel