Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geroosterde pompoen

Home

Rianne Buis

De beste bereidingsmethode voor pompoen is: gaarmaken in de oven. Zo blijft de zachte, zoete smaak van pompoen het best bewaard en krijgt zelfs een ietwat flauwe pompoen iets romigs en notigs.

Ga je de groente koken dan blijft er kraak noch smaak over. Zachtjes bakken kan weer wel, maar het voordeel van ovengegaarde pompoen is dat je een grote hoeveelheid tegelijk kunt maken en de hele week in een handomdraai de lekkerste pompoenmaaltjes kunt bereiden.

Het is geen doen om aan een overzicht van pompoensoorten te beginnen. Ze bestaan in allerlei soorten en maten en allemaal hebben ze net weer een andere smaak en textuur. In het algemeen zijn niet te grote pompoenen (zo rond de anderhalf tot 3 à 4 kilo) de lekkerste. Reusachtige pompoenen hebben meestal niet veel smaak.

Mijn persoonlijke favoriet is een gladde, meestal donkergroene pompoen met stevig, oranje vruchtvlees dat naar kastanjes smaakt. In Amerika wordt ie buttercup squash genoemd. Kenners weten genoeg.

Eerst de basisbereiding:

Snijd een niet te kolossale pompoen in flinke parten. Laat de schil eraan en schep draden en pitten eruit. Bestrijk de stukken pompoen dun met olie, bestrooi ze licht met zout en leg ze op de (ingevette) bakplaat van de oven of in een grote braadslee.

Dek de pompoenstukken af met aluminiumfolie en bak ze in het midden van de oven (200°) gaar, maar niet boterzacht. Dat duurt ongeveer 40 minuten. Na een halfuur kan de folie eraf. Laat de pompoen (iets) afkoelen en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd de pompoen in stukjes. (Bewaar ze goed afgedekt in de koelkast.)

Als hoofdgerecht voor 4 personen:

2 uien

olijfolie

200 g gerookte spekblokjes

750 g à 1 kg gare pompoen, in stukjes

6 bladen salie

zout, versgemalen peper

Pel de uien en snijd ze in dunne boogjes. Verhit enkele eetlepels olie in een grote pan en bak de ui net glazig. Bak het spek mee tot het knapperig is en de ui lichtbruin. Doe de pompoen en salie erbij en warm alles even door. Er mag gerust nog een scheutje olie bij. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met smeuïge rijst en een glas stevige rode wijn.



Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie