Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geroofde kinderen wachten in weeshuis Guatemala op adoptie

Home

Van onze redactie buitenland

amsterdam – Alle zesenveertig kinderen in een weeshuis in de Guatemalteekse stad Antigua zijn mogelijk geroofd of illegaal afgestaan voor adoptie.

De politie deed zaterdag een inval in ’Casa Quivira’, nadat buurtbewoners hadden gezegd dat er elke dag wel buitenlanders kwamen om kinderen op te halen. Ze stelde vast dat de kinderen er niet met geldige papieren verbleven.

De laatste maanden is er in Guatemala veel onrust over het grote aantal kinderen dat naar de VS gaat. Moeders zouden onder druk worden gezet of geld geboden krijgen om hun kind af te staan. In enkele gevallen werden mensen die van kinderroof verdacht werden, gelyncht.

Het is overigens niet zeker of adopties vanuit ’Casa Quivira’ illegaal gebeurden, want de regels in Guatemala zijn op dit gebied erg soepel. Iedere jurist kan zich als notaris vestigen en adopties van begin tot eind in orde maken. Een van de eigenaren van het weeshuis was advocate, de andere, haar echtgenoot, was een Amerikaan.

Dankzij de korte procedures is Guatemala populair als adoptieland: vorig jaar gingen er 4100 kinderen naar de VS, een op de honderd baby’s die in Guatemala geboren werden.

Sinds vorige week eist de Amerikaanse ambassade een DNA-test om te bewijzen dat de vrouw die de afstandspapieren tekent, echt de moeder is. Eind dit jaar treden de VS toe tot het Haags Adoptieverdrag. Dan worden adopties uit Guatemala zo goed als onmogelijk, tenzij het land er veel strenger op gaat toezien.

In het weeshuis in Antigua verbleven zowel baby’s als kinderen van drie jaar oud. Dat die laatsten illegaal geadopteerd werden, is weinig waarschijnlijk: naar hen is vanuit de VS bijna geen vraag.

Deel dit artikel