Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gereformeerde dominee onderscheiden voor verzet

Home

Van onze redactie religie & filosofie

– De gereformeerde predikant Marten Geertsema is door Yad Vashem, het Israëlische instituut ter herdenking van de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, onderscheiden.

Geertsema wordt beschouwd als de geestelijk leider van het verzet tegen de Duitse bezetter in Dwingeloo en omgeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verspreidde hij de illegale krant Trouw, nam hij het joodse echtpaar Soesan-Brilleman in huis op en bestreed hij vanaf de kansel in de gereformeerde kerk van het Drentse dorp de nazi’s.

Omdat hij geen blad voor de mond nam en in zijn preken vanaf de kansel fel stelling nam tegen het Nationaal Socialisme, werd hij scherp in de gaten gehouden door Duitsers en hun collaborateurs. Uit zijn laatste preek, zondag 15 oktober 1944, herinneren enkele mensen zich zijn woorden: ’liever naar Vught (strafkamp) dan naar de bunkers, want dat is het werk van de antichrist’. Scherper kon een gereformeerde dominee de bezetter niet veroordelen.

Geertsema werd op 19 oktober 1944 door twee landwachters uit Diever s‘ochtends vroeg van zijn bed gelicht. Via Diever werd hij overgebracht naar de strafgevangenis in Assen. Hij weigerde zich 11 december 1944 door de Knokploeg Noord -Drenthe te laten bevrijden als deze een overval plegen op de gevangenis. Uit latere getuigenverklaringen maakt men op dat hij ten koste van alles represaillemaatregelen tegen zijn gezin wilde vermijden. Geertsema stierf in 1945 in het concentratiekamp Neuengamme.

Yad Vashem heeft Geertsema onderscheiden met de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren, een titel waarmee Yad Vashem met grote regelmaat mensen onderscheidt die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzonder voor joden hebben ingezet.

Deel dit artikel