Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gerards en Lens zouden zich verrijkt hebben aan miljoenencontract met Adidas

Home

MATTY VERKAMMAN

AMSTERDAM - Voor Patrick Kluivert is 1997 het jaar van de grote transfers. Zijn vertrek bij Ajax staat al vast; van een hereniging met zijn maatjes Reiziger en Davids bij AC Milan wordt al maanden uitgegaan, maar officieel is een vertrek naar de Italiaanse topclub nog altijd niet bevestigd.

Zoals het er nu naar uitziet zal Kluivert binnenkort nog een tweede overgang maken, waar eveneens vele miljoenen guldens mee gemoeid zijn. Zijn contract met het Amerikaanse sportmerk Nike zal plaatsmaken voor een verbintenis met een ander merk, hoogstwaarschijnlijk Adidas. Het is deze transfer die voor een explosie binnen de spelersvakbond VVCS heeft gezorgd. Vorige week werden Peter Gerards en Sigi Lens als werknemers van de VVCS op staande voet ontslagen, omdat zij zich bij de overgang van Kluivert van Nike naar Adidas hebben verrijkt of willen verrijken. Op straffe van ontslag is het werknemers van de VVCS verboden naast hun salaris aan welk contract dan ook extra te verdienen. Gerards en Lens willen privé verder in de voetbalmakelaardij, maar na tussenkomst van de KNVB hebben zij niet meer de beschikking over de hiertoe benodigde licentie van de FIFA. Die licenties staan op naam van de VVCS.

Kluivert en zijn zaakwaarnemers beweren dat het contract met een nieuwe club nog niet is getekend. Dit spoort niet met een uitspraak van Milan-voorzitter Berlusconi, die heeft verzekerd dat Kluivert volgend seizoen bij Milan speelt. Is er nog geen contract getekend, dan heeft Kluivert een probleem, want Gerards en Lens mogen bij gebrek aan de FIFA-licentie niet langer namens hem optreden.

VVCS-voorzitter Theo van Seggelen heeft persoonlijk van de commercieel directeur van een concurrent van Nike vernomen dat Kluivert bij dat bedrijf op de verlanglijst staat en dat Gerards en Lens bij de overgang een enorme provisie hebben bedongen. De zaakwaarnemers schermen met een door Van Seggelen ondertekende brief, waarin zij toestemming hebben gekregen voor een aandeel in dit contract. Van Seggelen ontkent niet de brief te hebben getekend. Hij vindt het echter kenmerkend voor de onbetrouwbaarheid van zijn voormalige collega's, dat de brief in grote haast is ondertekend. Van Seggelen voelt zich misleid. Waar de VVCS een juridisch gevecht met de ontslagen werknemers niet uitsluit, is de vrijwel ongezien door Van Seggelen getekende brief geen sterk punt voor de VVCS.

- Vervolg op pagina 13

'We willen clean zaken doen' VERVOLG VAN PAGINA 1

Intussen is Nike enigszins verbaasd over het op handen zijnde vertrek van Kluivert. Namens Nike zegt de Belgische woordvoerder Stephan Coenjaerts er nog altijd van uit te gaan dat Kluivert per 1 augustus toch weer een nieuw contract tekent bij het Amerikaanse bedrijf. “Wij onderhandelen nog steeds met Patrick. In principe doen wij alleen rechtstreeks zaken met de speler. Wat die speler eventueel aan een zaakwaarnemer betaalt, kunnen wij natuurlijk niet zien.”

Volgens Coenjaerts zijn met het contracteren van internationale sportsterren tegenwoordig enorme bedragen gemoeid. “Ook al zet ik persoonlijk wel eens vraagtekens bij de hoogte van de bedragen die ik zo hier en daar hoor. In onze strategie blijven we er dus van uitgaan alleen zaken met de sportman te doen. De atleet weet dat ons bedrijf 365 dagen per jaar achter hem staat. We willen clean zaken doen en daar past niet de naar mijn smaak onnodige tussenkomst van zaakwaarnemers bij. Het eerste contract met Patrick Kluivert is indertijd ook zonder tussenpersonen totstandgekomen. We hebben rechtstreeks met hem onderhandeld. Ik zou niet weten waarom anderen dan de atleet zelf, veel geld aan zo'n contract moeten verdienen.”

Een woordvoerder van Adidas Benelux in Etten-Leur, waar Jeroen Kraay tegenwoordig de scepter zwaait, wilde gisteren bevestigen noch ontkennen dat Patrick Kluivert als internationale blikvanger voor het merk met de drie strepen wordt gecontracteerd. “Intern is afgesproken hier geen commentaar op te geven.” Bekend is overigens dat Adidas mede in verband met het naderende afscheid van onder meer Ronald Koeman een nieuwe stervoetballer nodig heeft.

Intussen is de situatie voor Peter Gerards er niet gunstiger op geworden. In Voetbal International doet deze week de bij Sparta onder contract staande tweeling Dennis en Gérard de Nooijer een boekje open over de handel en wandel van hun voormalige zaakwaarnemer. De broers leggen gedetailleerd uit waarom transfers naar Celtic, Vitesse, Real Sociedad en Arminia Bielefeld niet zijn doorgegaan. Via het bijhouden van een dagboek over alle contacten met Gerards en diens collega Ton van Dalen, wordt een beeld geschetst van grootscheepse onbetrouwbaarheid. Nog twee andere spelers, Barry van Galen en Leonard van Utrecht, tonen zich in het blad bijzonder ontevreden over de begeleiding van Gerards. Van Galen is van mening dat vooral Gerards er beter van werd toen hij enkele jaren geleden van Haarlem naar Roda JC werd getransfereerd.

Theo van Seggelen liet gisteren weten dat hij momenteel naarstig aan het 'spitten' is in transfers die door Gerards en Lens zijn begeleid. Binnen enkele dagen denkt Van Seggelen te weten of het ontslag al dan niet tot een gang naar de kantonrechter zal leiden. “Het is vooralsnog een onoverzichtelijke situatie. Aan de ene kant protesteren zij niet tegen hun ontslag, maar anderzijds zijn zij het er niet mee eens.”

Deel dit artikel