Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gepensioneerde ambtenaren spuwen gal over ’hun’ ABP

Home

Laura van Baars

Op het lustrum van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen uitten gepensioneerden hun woede tegen ABP- bestuursleden en de politiek.

Ze voelen zich niet serieus genomen en gevangen in een pensioenfonds dat niet presteert. De frustratie van de gepensioneerden bij pensioenfonds ABP is enorm, bleek gisteren tijdens een congres vanwege de 90ste verjaardag van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP). Al acht jaar discussiëren ouderen en politici erover of gepensioneerden zitting moeten nemen in de besturen van pensioenfondsen. Nog steeds weigeren CDA en PvdA een wetsvoorstel dat VVD en D66 daarover indienden, te ondersteunen. „We willen evenwichtige belangenbehartiging in een pensioenfonds”, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omzigt. „Dat gaat verder dan gepensioneerden alleen.” Paul Tang (PvdA) valt hem bij: „Die cultuur van ikke, ikke, ikke kan niet in een bestuur.”

Dat was vloeken in de kerk bij de NBP. Omzigt zou ’regentesk’ zijn en ’niets voor ouderen betekenen’. De bestuurders van pensioenfonds ABP, onder wie Elco Brinkman, Paul Rosenmöller, Guy Verhofstadt en Chris van Boetzelaer kregen er al eerder van langs. NBP-voorzitter De Lange: „Ze blinken niet uit in kennis van zaken. Door hun nevenfuncties hebben ze dubbele petten op. Het is te gek dat twee Belgen – Verhofstadt en Van Boetzelaer – meer zeggenschap over de pensioenen hebben dan de 700.000 Nederlandse aangeslotenen.” Applaus alom.

De ouderen hebben 40 procent van het kapitaal in pensioenfondsen ingelegd, maar voelen zich afhankelijk van de bestuurders (werkgevers en vakbonden) voor de uitkering. Zij willen medezeggenschap. Dat hun pensioenen niet geïndexeerd worden, zou hen te veel benadelen. En dan het idee dat zij ook op hun pensioen gekort zouden worden.

Brinkman heeft het volgens hen laten gebeuren dat ABP is ’leeggehaald’, maar had de NBP daar niet eerder tegen kunnen protesteren? Het is de leden onduidelijk wat de bond voor hen betekend heeft. Een NBP-lid: „Misschien hebben we wel te veel stilgezeten toen het allemaal nog goed ging.”

Deel dit artikel