Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Genocide dreigt in hart van Afrika

Home

Seada Nourhussen

Ontheemden hebben hun toevlucht gezocht naast een kathedraal in Bossangoa, in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek. © afp

"Niemand weet van de gruwelen die zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek afspelen, omdat niemand het land kent." Peter Bouckaert, directeur noodtoestanden van Human Rights Watch, is net terug uit het land dat zo non-descript is als de naam zelf. Daar, in het vergeten hart van Afrika, speelt zich volgens steeds meer stemmen een ongekende humanitaire crisis af.

Na tijden van internationale onverschilligheid drong secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon er gisteren bij de Veiligheidsraad op aan om direct militaire maatregelen te treffen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij pleit ervoor zo'n 9000 militairen, deels van de al aanwezige Afrikaanse troepenmacht, onder VN-vlag te laten opereren. Eerder deze maand waarschuwden VN-functionarissen al voor 'een potentiële genocide' omdat christenen en moslims tegen elkaar opgezet worden door gewapende groepen.

"Een exact dodental is moeilijk te achterhalen, maar rebellengroepen plegen dagelijks moorden. Ze executeren boeren, vrouwen en kinderen", vertelt Bouckaert vanuit Genève. "Ze plunderen huizen, scholen en ziekenhuizen. Daardoor dreigen ook veel mensen te sterven door gebrek aan malariapillen en aidsremmers. Kleren, keukengerei, zelfs deuren en kozijnen nemen ze mee. Na hun rooftocht steken ze alles in brand, waardoor er vooral door het noorden een spoor van destructie loopt."

'Fantoomstaat'
Bijna een half miljoen mensen is op de vlucht geslagen, is de schatting van de Verenigde Naties. De meesten verschuilen zich in de bossen van de Centraal-Afrikaanse Republiek, dat vanwege het decennialange wanbestuur door waarnemers is gedegradeerd tot 'fantoomstaat.'

De huidige crisis begon in maart, toen een rebellencoalitie uit het achtergestelde noorden de zuidelijke hoofdstad Bangui innam en de president afzette. Een van hun leiders, Michel Djotodia, riep zichzelf daarna uit tot president.

Sindsdien leidt hij het land dat sinds de onafhankelijkheid in 1960 slechts eenmaal een democratische machtsoverdracht kende. Dus ook deze coup in het dunbevolkte (4,6 miljoen inwoners) land kon op weinig aandacht rekenen.

Diamant
"De Centraal-Afrikaanse Republiek is vooral een probleem, of uitkomst zo je wilt, voor de regio", zo verklaart promovenda aan de Universiteit Leiden en deskundige Catharina Wilson het westerse wegkijken. Dankzij onbewaakte grenzen kunnen rebellen en krijgsheren uit evenzo instabiele buurlanden zich in het land verschuilen en hergroeperen. De autoriteiten van bijvoorbeeld Tsjaad en Soedan hoeven die rebellen daardoor niet op eigen grondgebied te bestrijden.

Wilson: "De autoriteiten hebben ook andere belangen bij de aanhoudende chaos. Want waar gaan al die diamanten naartoe?" Hoewel straatarm en onderontwikkeld, heeft het land namelijk enorme reserves diamanten, goud, olie en uranium. Ondanks dat heeft het voor het Westen weinig strategische relevantie.

Religieuze oorlog
Maar nu de VN spreken van een "op genocide afstevenende crisis", lijkt de wereld wakker geschud. Bouckaert van Human Rights Watch: "Ex-kolonisator Frankrijk, die wel belangen heeft in de uraniummijnen, en de Verenigde Staten zien de ernst van de zaak in vanwege het nieuwe gevaar van een religieuze oorlog."

De rebellen uit het noorden behoren, net als zelfbenoemd president Djotodia, tot de moslimminderheid (15 procent). Zij vallen christenen en kerken aan. "Daarop voeren christelijke burgermilities nu aanvallen uit op moslims", zegt Bouckaert. Erg gevaarlijk, vindt promovenda Wilson. ''Deze strijd begon niet om religie, maar om marginalisatie en armoede. Dat raakt nu op de achtergrond.''

Lees verder na de advertentie

 
Gewapende groepen zetten christenen en moslims tegen elkaar op

© Trouw

Deel dit artikel