Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Generaal VS erkent: We hebben leger Mali niet goed opgeleid

Home

Militairen zouden zich misdragen

Generaal Carter Ham, verantwoordelijk voor de militaire activiteiten van de VS in Afrika, geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de training die de VS de afgelopen jaren aan het Malinese leger gaf. De instructies bestonden bijna alleen uit tactische en technische zaken, zoals het bevoorraden van afgelegen bases via de lucht. "Er was niet genoeg aandacht voor waarden, ethiek en een militair ethos."

De zelfkritiek volgt op berichten over misdragingen door Malinese militairen. De afgelopen dagen zouden zij Toeareg-burgers, de bevolkingsgroep waartoe ook rebellen behoren, hebben doodgeschoten. Vorig jaar zetten militairen in een coup al president Amadou Touré af.

Gisteren trok de Frans-Malinese troepenmacht de noordelijke helft van Mali binnen. Na voorbereidende Franse luchtaanvallen ontvluchtten opstandelingen het stadje Hombori. Hombori ligt op de route naar Gao, en hoort met Timboektoe en Gidal tot de grotere steden in Noord-Mali.

Maar de rebellen blijven in staat georganiseerd verzet te bieden. Gisteren bliezen strijders een strategische brug op over de rivier de Niger, op de weg tussen Gao en de hoofdstad van buurland Niger. Daar verzamelen troepen uit Niger en Tsjaad zich om het noordoosten van Mali binnen te trekken. Frankrijk breidt haar contingent van 2500 militairen uit tot 3700.

DE VERDIEPING Mali's explosieve mix

Rebellen blazen brug op

Deel dit artikel