Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Genderneutraal ‘te politiek correct’

Home

redactie

Een genderneutraal toilet in het Amerikaanse North Carolina. © AFP

Genderneutraal, de term om aan te duiden dat geen verschil tussen de seksen wordt gemaakt, is het meest irritante woord van 2017. 

In de jaarlijkse verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal kreeg het 43 procent van de stemmen. Andere woorden of uitdrukkingen die Nederlanders irriteren zijn 'in je kracht staan' en 'papadag' (beide 14 procent), 'shinen' (11 procent) en 'soort van' (4 procent). De woorden werden ingestuurd via wegmetdatwoord.org. Zo'n 23.000 mensen brachten hun stem uit.

Lees verder na de advertentie
'Weer zo'n hype! Je moet niet alles willen benoemen!'

Het publiek vindt 'genderneutraal', dat het afgelopen jaar veel in het nieuws was, een voorbeeld van ‘politieke correctheid’. "Weer zo'n hype! Je moet niet alles willen benoemen!" en "een excuus om een eindeloze discussie te voeren", was de motivering. De stemmers lieten dan ook weten de discussie achter genderneutraliteit als irritant te ervaren. "Mensen begrijpen niet zo goed waarom je niet gewoon kan zeggen of iemand een man of een vrouw is", zei woordvoerder van de taalkwestie, Vivien Waszink, gisteren op NPO Radio 2.

Hema

De discussie speelde rond de invoering van unisex toiletten en kleding. Vooral dat laatste, zorgde voor veel beroering toen de Hema besloot te stoppen met de geslachtsaanduiding bij kinderkleding. De aparte afdelingen voor jongens en meisjes waren al opgeheven. Vervolgens begon Sire een campagne die het wat conservatievere deel van Nederland bediende, getiteld laatjijjouwjongengenoegjongenzijn.nl. Die campagne leidde weer tot een debat over de betwiste‘feminisering’ van de samenleving. En zo hield ‘gender’ 2017 flink bezig.

Niet alleen het debat rond het woord irriteert de stemmers. Ze zeiden ‘genderneutraal’ ook lelijk te vinden omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands. Volgens de respondenten zou het eigenlijk 'geslachtsneutraal' moeten zijn. In eerdere jaren werden woorden als het eveneens Engelse 'kids' en 'me' ('me moeder' in plaats van 'mijn moeder') als meest irritant bestempeld. Vorig jaar was 'diervriendelijk vlees' het minst geliefd onder taalvaardige Nederlanders.

In Vlaanderen werd de uitdrukking 'Ik heb zoiets van' dit jaar met 28 procent van de stemmen uitgeroepen tot meest irritante woord van 2017, gevolgd door 'me-time' (22 procent) en 'dagdagelijks' (13 procent). Het Instituut voor de Nederlandse Taal in Leiden voert wetenschappelijk onderzoek uit en hoopt daarmee de kennis en het gebruik van het Nederlands te bevorderen.

Lees ook: Genderneutraliteit: overdreven gedoe of heilzame ontwikkeling?

Deel dit artikel

'Weer zo'n hype! Je moet niet alles willen benoemen!'