Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gemeente kan 'spookburgers' bij UWV traceren

Home

Het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam. © ANP

Gemeenten kunnen vanaf 1 juli 'spookburgers' makkelijker traceren, doordat ze de adresgegevens van individuele burgers kunnen vergelijken met gegevens bij uitkeringsinstituut UWV. Vanaf volgend jaar kunnen gemeenten ook de gegevens opvragen van al hun inwoners die staan ingeschreven bij het UWV, om hun totale administratie te controleren.

Het kabinet heeft vandaag besloten dit mogelijk te maken op voorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Spookburgers wonen niet op het adres dat ze hebben opgegeven aan de gemeente en zijn daardoor vaak onvindbaar voor instanties. Sommigen doen dit bewust, omdat ze bijvoorbeeld uitkeringsfraude hebben gepleegd, gemeentelijke belastingen niet hebben betaald of doen aan illegale onderhuur.

Vorig jaar trok vooral de gemeente Amsterdam aan de bel over spookburgers. Hier is toen ook met UWV onderzoek naar gedaan, maar het bleek lastig bestanden van verschillende overheidsinstanties te koppelen wegens de bescherming van privacy.

UWV-klanten die bij gemeenten bekend staan als 'vertrokken onbekend waarheen', worden dringend verzocht zich te registreren in de plaats waar ze wonen. Als ze dat niet doen, kan het in de toekomst gevolgen hebben voor hun uitkering.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie