Gemeente kan 'spookburgers' bij UWV traceren

home

Het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam. © ANP

Gemeenten kunnen vanaf 1 juli 'spookburgers' makkelijker traceren, doordat ze de adresgegevens van individuele burgers kunnen vergelijken met gegevens bij uitkeringsinstituut UWV. Vanaf volgend jaar kunnen gemeenten ook de gegevens opvragen van al hun inwoners die staan ingeschreven bij het UWV, om hun totale administratie te controleren.

Het kabinet heeft vandaag besloten dit mogelijk te maken op voorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Spookburgers wonen niet op het adres dat ze hebben opgegeven aan de gemeente en zijn daardoor vaak onvindbaar voor instanties. Sommigen doen dit bewust, omdat ze bijvoorbeeld uitkeringsfraude hebben gepleegd, gemeentelijke belastingen niet hebben betaald of doen aan illegale onderhuur.

Vorig jaar trok vooral de gemeente Amsterdam aan de bel over spookburgers. Hier is toen ook met UWV onderzoek naar gedaan, maar het bleek lastig bestanden van verschillende overheidsinstanties te koppelen wegens de bescherming van privacy.

UWV-klanten die bij gemeenten bekend staan als 'vertrokken onbekend waarheen', worden dringend verzocht zich te registreren in de plaats waar ze wonen. Als ze dat niet doen, kan het in de toekomst gevolgen hebben voor hun uitkering.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie