Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gemeente gaat Elleboogkerk verbouwen

Home

AMERSFOORT (ANP) - De schilder, beeldhouwer, musicus en publicist Armando draagt tweehonderd kunstwerken uit zijn privé-bezit over aan de gemeente Amersfoort. Het gaat om schilderijen, beelden, tekeningen en een grafiek die representatief zijn voor zijn gehele artistieke oeuvre.

De collectie wordt ondergebracht in de Elleboogkerk in het centrum van de stad. De gemeente laat dat gebouw de komende maanden verbouwen tot museum waar een permanente Armando-expositie wordt ingericht. Volgend jaar september moet het museum zijn deuren openen met in eerste instantie 21 topwerken.

De overige stukken zullen pas na Armando's overlijden, samen met manuscripten en documentatiemateriaal, officieel in het bezit van de gemeente komen. De schilder geeft een groot deel van die werken wel al in bruikleen. Armando ontvangt 750 000 gulden voor de overeenkomst. De in 1929 in Amsterdam geboren schilder heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in Amersfoort. Die (oorlogs)periode was volgens Armando bepalend voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Al zijn werk herinnert naar zijn zeggen aan de periode '40-'45, en is op die manier ondubbelzinnig met de stad verbonden. Zijn eerste tekenigen maakte hij in de bossen rond Amersfoort. Een aantal jaren geleden is zijn enorme beeldhouwwerk De Ladder aan de rand van de stad geplaatst. In de uit 1820 daterende Elleboogkerk, gelegen tegenover het geboortehuis van Mondriaan, zullen ook andere tentoonstellingen te zien zijn. De totale kosten worden gedeeltelijk door de gemeente en gedeeltelijk uit fondsenwerving gefinancierd.

Deel dit artikel