Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geldigheid van epo-test is cruciaal

Home

John Graat

REIMS - In het onderzoek van de Franse justitie naar dopinggebruik bij de voormalige wielerploeg TVM zijn bij vier renners sporen van het bloeddopingmiddel epo gevonden. Het gaat om Jeroen Blijlevens, Servais Knaven, Bart Voskamp en de Rus Sergei Oetsjakov. Bij enkele renners werden bij urine- en haartests ook de verboden stoffen amfetaminen en corticoïden gevonden.

Dat bleek op de eerste dag van het TVM-proces in Reims. De grote vraag zal zijn of rechter Craiguero de geldigheid van de gebruikte epo-methode onderkent. De Franse advocaat van TVM, mr. Gombert, deed gisteren met het nodige theater zijn best het onderzoek van professor Bressolle als ondeugdelijk af te schilderen.

Bressolle, verbonden aan de universiteit van Montpellier, lichtte als getuige-deskundige haar methode toe. Zij baseert zich op het principe dat een renner die kunstmatig epo heeft ingespoten na een periode van vijf à zes dagen een onnatuurlijk laag gehalte aan natuurlijk epo (een eiwithormoon) in het bloed heeft. Deze lage waarden (beneden 5) trof zij aan bij Oetsjakov (3,9), Knaven (4,6), Blijlevens (4,8) en Voskamp (5,1). Over Peter van Petegem had ze haar twijfels.

De test van Bressolle is niet onomstreden. Medewerkers van het IOC en wielerunie UCI hebben hem nooit serieus genomen. Bij de ontwikkeling van de huidige epo-urinetest, van het instituut van Chatenay-Malabry, is Bressolle nooit betrokken geweest. ,,Ze willen gewoon die test van Bressolle erdoor krijgen. Dat is de hele opzet'', mopperde Cees Priem bij het verlaten van de zaal.

Terwijl Priem en Jan Moors de juridische haarkloverij aan de specialisten overlieten, kon ex-ploegarts Andrei Michailov het niet nalaten zijn mond te roeren. Ongevraagd legde de Rus uit wat voor een aanslag de Tour op een rennerslichaam is. Het verlies aan bouwstoffen per dag (drie tot vijfmaal zo hoog als normaal) kan nooit aangevuld worden met alleen eten en drinken. Zijn verhaal leek een regelrecht pleidooi voor het gebruik van epo, een zuurstoftransporteur die wordt gezien als middel om het herstel te bevorderen. Volgens de gespannen Michailov bleef het bij het intraveneus toedienen van proteïnen. Op de vraag of hij ook verboden producten gaf, volgde een bars 'nee'.

,,Michailov is zo gekrenkt in zijn trots dat hij het liefst zelf zijn verdediging had gedaan'', zei de Nederlandse raadsman van TVM, mr. Joost van Mierlo later. In elk geval leken Michailovs opmerkingen juridisch niet slim. Hij vroeg aan professor Pépin, die het urine- en haaronderzoek deed, hoe die zelf zou handelen als hij bij een renner in de Tour een ongezond laag gehalte rode bloedcellen (hematocriet) zou constateren. ,,Weet ik niet. Ik ben hier voor de analyses'', zei Pépin.

Voor in de zaal stonden twee groene vuilniszakken, twee ijzeren koffertjes, een grote reiskoffer met een vale TVM-sticker en een verzameling dozen: al het materiaal dat in de loop van 1998 bij TVM in beslag werd genomen. Gisteren bleek dat behalve de vondst van epo in een vrachtwagen op 9 maart tijdens de Tour in de koffer van Michailov ondermeer ook twaalf ampullen van het corticoïed ACTH, caffeïnetabletten en ventoline werden gevonden. Volgens de verdediging waren de corticoïden louter voor medische doeleinden bedoeld. De Franse renner Roux kampte op dat moment met een blessure. Michailov toonde de rechter een fax die dat moest verduidelijken.

De TVM-renners kampten blijkbaar nogal met kwaaltjes die een verboden middel moesten rechtvaardigen. Bij Tristan Hoffman werden amfetaminen in een haarpluk aangetroffen, maar volgens Van Mierlo zou dat het restant geweest zijn van een medicijn dat hij die winter daarvoor had gebruikt na een liesoperatie. In de urine van Voskamp en Blijlevens werden corticoïden getraceerd. Blijlevens had voor het gebruik van de ontstekingsremmer (met euforische bijwerking) in de Tour van 1998 een medisch attest. Hij was eerder dat jaar op zijn knie gevallen.

Van Mierlo was na de eerste dag optimistisch. Hij meent dat er voor veel aangetroffen verboden stoffen goede verklaringen te geven zijn. ,,En als je alle middelen die in de tests zijn gevonden naast elkaar zet en dat vergelijkt met de koffer van Michailov, dan zit er geen lijn in. Hoe kan er dan sprake zijn van georganiseerd dopinggebruik?''

Deel dit artikel