Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geld verdienen met een Amsterdamse gazet

Home

Wouter Bax

Het Parool lijkt gered. De Vlaamse Persgroep krijgt een belang in de nieuwe NV Onverveerd. En dat betekent dat de Amsterdamse krant op rendement zal worden afgerekend.

De champagne knalde gisteren bij Het Parool. Hoofdredacteur Eric van Gruijthuijsen weet dat zijn krant onder de pannen is. Maar wel bij een aanmerkelijk 'harder' concern dan het van oorsprong ideële krantenbedrijf PCM. Er moet geld worden verdiend, en Van Gruijthuijsen kan erop rekenen dat hij persoonlijk op het rendement zal worden afgerekend.

De 'blauwe' sensatiekrant Het Laatste Nieuws en de 'rode' krant De Morgen. De bladen Joepie, Woef, TV-Familie, AutoWereld, Genieten, Goed Gevoel en Dag Allemaal. De radiozenders Q-Music, Topradio en Radio Mango. Plopsaland, het attractiepark van kabouter Plop. De stal waartoe nu ook Het Parool lijkt te gaan behoren kent vreemde kostgangers die echter één ding gemeen hebben: er valt geld mee te verdienen.

Topman Christian Van Thillo van De Persgroep, spruit van een Antwerps geslacht van bankiers en drukkers, valt niet te verwijten dat hij dat streven ooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Daar kunnen vooral vele voormalige hoofdredacteuren en chefs van getuigen. Het is aan de noeste spaarzin van Van Thillo te danken dat het concern een eigen vermogen van zo'n 86 miljoen euro heeft. ,,Hij heeft op zijn business-opleiding in de Verenigde Staten één les geleerd'', mopperen Persgroep-medewerkers weleens, ,,dat je op de kosten moet besparen.''

Het resultaat is een bedrijf dat voortdurend bezig is met het wegsnijden van vet en dat schrikachtig omgaat met langdurige contractuele verplichtingen. De Morgen is de krant die nog het meest door eigen, vaste redacteuren wordt volgeschreven. Het Laatste Nieuws en zijn Antwerpse uitgave De Nieuwe Gazet moeten het voornamelijk van freelance journalisten hebben. Beide kranten staan echter onder grote druk van het concern om rendement op te leveren. Dat uit zich in een cultuur die het bedrijf voor velen tot een weinig sympathieke en onberekenbare werkgever maakt.

De Morgen en Het Laatste Nieuws leken in de afgelopen tien jaar sterk op een duiventil. De kranten hebben beide een kleine kern van vaste redacteuren die al jaren vast in het zadel zitten. Tegelijkertijd hebben ze een onderstroom van doorgaans jonge redacteuren - vast of freelance - met een korte 'doorlooptijd'. Ze schrijven een substantieel deel van de kranten vol, maar verlaten uiteindelijk vaak na enige jaren gefrustreerd het bedrijf. ,,Als je niet tegen de hitte kunt, moet je uit de keuken blijven'', klinkt het dan stoer van bovenaf.

Maar de oorzaak van de frustratie ligt vaak in het feit dat de leden van de harde kern zelf zo hard voor hun positie moesten knokken dat ze hun positie niet willen delen. Dat maakt De Persgroep tot een bedrijf waar al vele jonge en ook veel vrouwelijke journalisten zijn afgehaakt, en waar het stimuleren van jong talent en het opbouwen van kennis niet worden beloond.

Van Thillo heeft meermaals laten merken dat dat niet zijn grote zorg is. De Morgen mag dan niet de politieke voorkeur hebben van deze prominente liberaal, hij kocht het in de jaren tachtig van de Vlaamse socialisten en wist munt te slaan uit het kritische en vermogende publiek dat de krant aantrekt.

Het Laatste Nieuws, met 290 000 exemplaren de grootste Vlaamse krant, is wel liberaal, hoewel? In het begin van de jaren negentig aarzelde de krant lang of ze het politieke nieuws niet gewoon moest afschaffen. ,,Dat interesseert de mensen niet'', sprak de leiding. En nog steeds is er geen nieuwsfeit, of journalisten moeten de straat op om de mening te vragen van 'Sjefke met de klak', ofwel 'Jan met de pet'. Bij voorkeur met foto.

Van Thillo heeft geld, en hij heeft honger. Lukt het met Het Parool niet, dan gaat hij op de Franse mediamarkt op koopjesjacht. Het Laatste Nieuws brengt hij succesvol aan de man door bijvoorbeeld pluche beertjes en cd's uit te delen. Potentiële lezers van De Morgen lokt hij met geschiedenisboeken.

Onschuldig wervingsbeleid, maar Van Thillo is ook regelmatig verweten dat hij de inhoud van de kranten wil beïnvloeden. Die keer dat hij woedend de redactie van Het Laatste Nieuws opstormde met de kreet 'Ik heb gisteren veertig minuten in de file gestaan en daarover niets gelezen in mijn gazet', is daarvan een onschuldig voorbeeld. Voormalig hoofredacteur Ludwig Verduyn van De Morgen zegt dat Van Thillo publicaties van hem over de tweehonderd rijkste Belgen heeft tegengehouden.

Enkele jaren geleden moest Van Thillo een boete van miljoenen betalen wegens het bezit van zwart geld, maar daar liet De Morgen zich niet ringeloren. Het was de krant van Van Thillo zelf die het schandaal openbaarde. Met wellicht één troost voor de topman: Sensationeler nieuws = meer lezers = meer verdiend. Hoe verheugend het ook is voor Het Parool om perspectief te hebben, Van Thillo's formule kan een zware stempel drukken op de Amsterdamse krant.

Deel dit artikel