Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geknoei genoeg, maar niet hier

Home

HAN KOCH

Voetbalbond vindt geen bewijzen voor matchfixing in Nederland

Geruchten zijn er in overvloed, maar bewijzen voor geknoei met uitslagen van voetbalwedstrijden zijn er (nog) niet. De KNVB heeft sinds 2009 alle uitslagen van de eredivisie en de eerste divisie via de Uefa laten controleren op afwijkend gokgedrag. Tot op heden is één wedstrijd, die van Roda JC tegen Heracles op 19 februari 2010, op de zeef blijven liggen van het zogeheten Betting Fraud Detection System. Volgens de KNVB bleek bij nader onderzoek dat er tijdens die wedstrijd geen sprake is geweest van manipulatie van de uitslag.

Matchfixing, het regelen van uitslagen ten gerieve van gokkers, is een wijdverbreid fenomeen. Vrijwel overal in Europa, van Noorwegen en Finland tot Bulgarije en Italië, wordt melding gemaakt van malversaties. Dat Nederland een witte vlek zou zijn, gaat er bij de KNVB niet in.

Volgens Gijs de Jong, manager competitiezaken betaald voetbal, is "matchfixing in Nederland zeker niet uit te sluiten, maar werpen de preventieve maatregelen die de KNVB heeft genomen hun vruchten af. Zo worden scheidsrechters laat aangesteld voor wedstrijden, wat criminelen nauwelijks de tijd geeft om een uitslag te ritselen. Volgens De Jong is er 'via de tiplijn van de KNVB tot op heden nog niets bruikbaars binnengekomen'.

"Wat we wel constateren is dat het publiek steeds oplettender wordt. Zo komen er meldingen binnen via de clubs. Navraag leert ons dat het vaak om 'belchinezen' gaat. Dat supporters hier tegenwoordig alert op zijn, is wat ons betreft een goede zaak."

Zo zorgde recent een Aziatische man bij de wedstrijd Almere City - FC Oss (2-3 en drie rode kaarten) voor opschudding. De man, gelijk maar omgedoopt in een belchinees, telefoneerde de hele wedstrijd met twee telefoons. Niemand die hem verstond maar de relatie met gokken en malversaties was snel gelegd. Maar er is geen bewijs gevonden voor matchfixing, zo meldt de KNVB.

Tegen het einde van het jaar wordt met de clubs uit het betaald voetbal nog een bijeenkomst gehouden om te bezien welke maatregelen nog meer nodig zijn, zoals het screenen van spelers die worden binnengehaald uit verdachte competities, vooral die uit Oost-Europa.

In het begin dit jaar verschenen 'Zwartboek Oost-Europa' van de Fifpro zijn verklaringen te vinden waarom Nederland mogelijk de dans ontspringt. In het rapport van deze spreekbuis van 55 voetbalvakbonden (goed voor 50.000 tot 60.000 profspelers) wordt gewag gemaakt van tientallen spelers die maanden, zo niet bijna een jaar, op hun salaris moeten wachten. Dat zou spelers gevoelig maken voor neveninkomsten. Het blijkt ook dat spelers door hun clubleiding onder druk worden gezet mee te doen aan de strafbare manipulatie. Wie niet meedoet, mag in zijn eentje gaan trainen, of wordt zelfs fysiek bedreigd.

De aanzienlijke betere arbeidsomstandigheden in Nederland zouden een verklaring zijn voor het geringe aantal verdachte uitslagen. Volgens een woordvoerder van de Fifpro geldt Nederland als gidsland als het gaat om financial fair play. De begrotingen moeten sluitend zijn en er is een check op de uitbetaling van salarissen. Allemaal factoren waaruit geconcludeerd moet worden dat er minder misdaadopwekkende, criminogene, omstandigheden zijn.

Uit gesprekken met functionarissen van voetbalorganisaties en justitie blijkt dat matchfixing vooral wordt gevonden als bijvangst in grotere opsporingsonderzoeken. Manipulatie van uitslagen voor gokkers wordt regelmatig aangetroffen aan de zijde van onder meer mensenhandel, drugsverkoop, witwaspraktijken en gangbare delicten als diefstal en heling.

Gevreesd wordt echter, zo blijkt uit de gesprekken, dat matchfixing opschuift. Er zijn goede winsten te boeken bij lage pakkansen. Het laatste komt doordat opsporingsdiensten weinig ervaring hebben met het speuren naar het relatief jonge delict. Dat maakt dat matchfixing ook in Europa opschuift van bijproduct naar hoofdactiviteit. De Europese politieorganisatie Europol heeft zich in die zin ook uitgelaten tegen vertegenwoordigers van voetbal (vak)bonden.

Kunstroof en manipulatie van wedstrijden
Paul R., bijgenaamd Rooie Paul, moet 8 november verschijnen voor de rechtbank Dordrecht. De inwoner van Noordwijk moet zich verantwoorden voor heling van twee schilderijen uit een museum in Leerdam. Zo op het eerste oog heeft die zaak niets te maken met matchfixing. In de zaak ligt wel het bewijs opgesloten dat matchfixing vaak hand in hand gaat met andere vormen van criminalitieit. Paul R., die door de journalisten Iwan van Duren en Tom Knipping van het blad wordt afgeschilderd als de Nederlandse link naar matchfixing, heeft een aanklacht uit Duitsland aan zijn broek. Als hij zich in Nederland heeft verantwoord voor de kunstroof, wordt hij hoogswaarschijnlijk aan Duitsland uitgeleverd. De Duitse aanklacht bevat 11 feiten, waaronder deelname aan matchfixing. Het betreft zaken die zich niet in Nederland hebben afgespeeld. Onder druk van onder meer twee leden van de Tweede Kamerfractie van de PvdA wordt bekeken of Paul R. desnoods als getuige in Nederland over matchfixing kan worden gehoord.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie