Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gegratineerde oesters

Home

Sonja van de Rhoer

Meestal worden oesters 'natuur' gegeten; rauw met wat citroensap en peper. Maar met oesters zijn veel meer variaties te bedenken. Heel trendy is het om oesters te gratineren. Met de betaalbare Zeeuwse oester (creuse), die het hele jaar verkrijgbaar is misschien een idee voor de komende feestdagen.

Bovendien zijn oesters zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Het hoge zinkgehalte beschermt tegen verkoudheid. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterolarm als caloriearm dieet.

Benodigdheden:

12 Zeeuwse oesters

1 dl witte wijn

1 lente-uitje

2 bolletjes stemgember

150 gram waterkers (eventueel spinazie)

1 eetlepel witte wijnazijn

1 eetlepel gembersiroop

1/2 eetlepel Japanse sojasaus

4 eetlepels olie

125 ml crème fraîche

50 gram geraspte belegen kaas

Schenk de wijn in een grote pan en leg de oesters erin. Stoom de oesters afgedekt 6-8 minuten tot de schelpen open staan. Snijd intussen het lente-uitje in ringen en de gember in flinterdunne plakjes. Verwijder de grove steeltjes van de waterkers.

Klop in een kom een dressing van de azijn, gembersiroop, sojasaus en olijfolie en schep de waterkers erdoor. Verdeel de salade over vier borden.

Verwarm de grill in de oven voor. Laat de oesters in een vergiet uitlekken en breek de platte schelpen eraf. Leg de oesters in de bolle schelp op de bakplaat en verdeel de bosuitjes, plakjes gember en enkele druppels Japanse sojasaus erover. Schep de crème fraîche erop en strooi de kaas erover. Schuif de oesters ca. 10 cm onder het hete grillelement en laat de kaas in ca. 2-3 minuten smelten. Leg de schelpen met oesters op de salade.

Deel dit artikel