Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geert Wilders zal zeker een week niet in de Kamer komen

Home

Van onze redactie politiek

DEN HAAG - Geert Wilders voelt zich niet veilig in de Tweede Kamer en blijft daarom minstens een week weg uit de vergaderzaal. Zijn zetel, op de laatste rij recht onder de balustrade van de publieke tribune, acht het voormalig VVD-kamerlid te makkelijk bereikbaar voor kwaadwillenden.

Dat heeft het onafhankelijke kamerlid gisteren in een vraaggesprek met NRC Handelsblad gezegd. Kamervoorzitter Weisglas kent de wens van Wilders om wat verder in de vergaderzaal te zitten al langer. Toch kan Weisglas daaraan niet voldoen zolang dat advies niet komt van de leiding van de beveiliging in de Kamer: ,,Als dat komt is het binnen een uur geregeld.” Dat advies weegt volgens Weisglas zwaarder dan de wens van Wilders. ,,Wilders is niet deskundig, ook al is hij geadviseerd door zijn persoonlijke beveiliger.” Een garantie voor honderd procent veiligheid kan hij Wilders niet geven. ,,Dat kan zelfs de president van de Verenigde Staten in het Witte Huis niet”.

Over zijn algemene veiligheidssituatie heeft Wilders onlangs een gesprek gevoerd met minister Donner van justitie. Hij kreeg daarin het advies om vooral niet net als kamerlid Hirsi Ali onder te duiken. Na terugkomst zou hij door de publicitaire ophef daarover nog meer bedreigingen riskeren.

Volgens Wilders belemmeren de problemen rond zijn veiligheid de oprichting van een nieuwe politieke partij. Zo zegt hij in het interview met NRC Handelsblad dat mogelijk toekomstige kamerleden afspraken met hem hebben afgezegd, nadat anonieme bronnen uit inlichtingdiensten stelden dat medestanders net zoveel gevaar gaan lopen als Wilders zelf.

Wilders hoorde dat een collegakamerlid ongevraagd door een medewerker van de AIVD was gebeld met het verzoek 'alles te melden wat hij met mij zou ondernemen'. Wilders noemt dit een 'directe aantasting van het democratische proces'.

De AIVD kan op de situatie niet ingaan, omdat het raakt aan de beveiliging van personen.

Deel dit artikel