Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geert Wilders mag toch naar Engeland

Home

Maaike Veen

De Britse regering zat fout toen zij begin dit jaar Geert Wilders de toegang tot het land ontzegde, oordeelde gisteren de rechter.

PVV-leider Geert Wilders had in februari de toegang tot het Verenigd Koninkrijk niet ontzegd mogen worden, meldde gisteren de Britse rechtbank.

De komst van de Nederlandse politicus –voor de vertoning van zijn film ’Fitna’– vormde volgens de Britse regering een bedreiging voor de cohesie van de samenleving en daarmee voor de openbare orde. Maar de rechtbank noemt dit verbod nu een ’substantiële inbreuk’ op Wilders vrijheid van meningsuiting, waaraan volgens de Britse rechter ’de hoogste waarde’ moet worden toegekend. In Nederland is geen sprake van openbare ordeverstoring door Wilders aanwezigheid, noch was daarvan sprake in andere landen die hij heeft bezocht, redeneerde de rechter. Geert Wilders bekritiseert de islam in de ’sterkste termen’, zei hij.

„Het recht op vrije meningsuiting houdt ook in het provoceren en beledigen van mensen, als er maar niet wordt aangezet tot geweld. Een democratie werkt door vrijheid van meningsuiting. Het is zeldzaam voor een regering om de vrijheid om te debateren te beperken. Ik hoop dat dit niet de bedoeling van de regering is geweest.”

Volgens hem was er ook sprake van discriminatie onder EU-recht. „Een Nederlander heeft hetzelfde recht als iemand uit Yorkshire om naar Londen te reizen en zijn gezichtspunten uit te dragen.”

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken meldde na de uitspraak ’buitengewoon teleurgesteld’ te zijn en overweegt in hoger beroep te gaan.

Geert Wilders zelf sprak gisteren van ’fantastisch nieuws’. Het Tweede Kamerlid wil zo snel mogelijk afreizen naar Groot-Brittannië om daar met volksvertegenwoordigers te discussiëren over ’Fitna’. Wilders zal wel eerst uitzoeken of een eventueel hoger beroep van de Britse regering ervoor kan zorgen dat hij voorlopig het land nog niet binnen mag.

Ook minister Maxime Verhagen (buitenlandse zaken) meldde ’blij’ te zijn met de uitspraak. Het Nederlandse kabinet liet al eerder weten teleurgesteld te zijn over het Britse besluit Wilders niet toe te laten.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel