Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geert Wilders dreigt, maar tegen wie?

Home

Cees van der Laan

© ANP

ANALYSE - De ferme taal van Wilders over behoud van de hypotheekrenteaftrek lijkt vooral bedoeld voor de eigen achterban.

Dat was even schrikken gisteren. PVV-leider Geert Wilders dreigt met verkiezingen als het minderheidskabinet van VVD en CDA in het voorjaar gaat morrelen aan de hypotheekrenteaftrek of de aflossingsvrije hypotheek zal versoberen.

Aanleiding voor zijn tweet was een artikel in het weekblad Elsevier over de speurtocht van het kabinet naar extra bezuinigingen. Naar verwachting moet het kabinet voor tenminste 5 miljard extra bezuinigen, bovenop de 18 miljard die VVD, PVV en CDA al waren overeengekomen. De voorspelde tegenvallende economische groei voor komend jaar - dus minder inkomsten voor de overheid - is de reden.

Met zijn tweet graaft Geert Wilders zich nog dieper in voor de komende onderhandelingen tussen zijn fractie en de VVD en het CDA. Hij vroeg zich al eerder af of er überhaupt bezuinigd moet worden. En als dat dan moet gebeuren, kon er in ieder geval 4 miljard af van het ontwikkelingsbudget. "Handen af van de hypotheekrenteaftrek", benadrukt Wilders keer op keer.

Is zijn vrees terecht? Zeer waarschijnlijk niet. "Als u mij als VVD'er in het hart kijkt dan laten we de hypotheekrenteaftrek ongemoeid", zei premier Mark Rutte vorige week. Minister van financiën Jan Kees de Jager (CDA) legde afgelopen dinsdag in Trouw uit waarom, zijns inziens, een ingreep in de hypotheekrente-aftrek de overheid niet zal helpen: "Het is geen alternatief voor bezuinigen, omdat, wat je op dat terrein ook doet, dat leidt tot hogere lasten voor de burger. Als je de opbrengst terugsluist naar de burger heeft het weer geen effect op de overheidsfinanciën."

De Jager zag wel op andere terreinen noodzakelijke hervormingen in het verschiet liggen om bezuinigingen binnen te halen: de arbeidsmarkt en de zorg. "De twee grote uitgavenposten", meende hij. Kortom, als de minister van financiën dit nu al concludeert, dan kun je er bijna wel van uitgaan dat de hypotheekrenteaftrek met rust zal worden gelaten.

Toch stookt Wilders het vuurtje op als het gaat om deze aftrek. Een verklaring zou kunnen zijn dat hij over informatie beschikt dat er toch bewegingen zijn om dit heilige huisje aan te pakken. Bijvoorbeeld de verklaring van vicepremier Maxime Verhagen van twee weken geleden dat bij nieuwe bezuinigingen politieke taboes doorbroken moeten worden. Ook gaan er voorzichtige stemmen op in het CDA om de huizenaftrek onder het vergrootglas te leggen. Maar gezien de recente uitspraken van Rutte en De Jager lijkt dit toch niet voor de hand te liggen.

Een reëlere mogelijkheid is dat Wilders' actie vooral voor de bühne is. Hij zou dan later, als in het voorjaar het bezuinigingsplan eenmaal op tafel ligt, kunnen roepen: 'Kijk, dank zij de PVV is de hypotheekrenteaftrek niet gewijzigd'. Voor de coalitieverhoudingen is zijn inzet niet zonder gevaar. VVD en CDA benadrukten verschillende malen om niet nu al de stellingen te betrekken. Dat gebeurt dus nu toch.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie