Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen wonder dat suikerziekte in Nederland een groot probleem is

Home

Jack Stroeken

© thinkstock

Nederlanders zijn echte zoetekauwen, zo blijkt uit onderzoek van de internationale marktonderzoeker Euromonitor. We staan wereldwijd op de derde plek als je kijkt naar hoeveel suiker er wordt gegeten. De consumptie van suiker is in Nederland maar liefst het dubbele van het gemiddelde in de 54 door Euromonitor onderzochte landen.

Geen wonder dat suikerziekte in Nederland een groot probleem is. De farmaceutische industrie springt er bovenop en ligt nu zelfs in de clinch met de landelijke huisartsen, die de nieuwste medicijnen tegen diabetes maar niks vinden. Ze voegen niks toe en zijn te duur, zeiden huisartsen afgelopen maandag in het programma 'Bitterzoete suikermedicijnen' van Zembla.

Opvallend was dat er in Zembla met geen woord werd gerept over de rol van voeding bij de behandeling van diabetes-2. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat gezond eten diabetes niet alleen voorkomt, maar ook kan 'omkeren'. 'Keer diabetes om' is een initiatief van stichting Voeding Leeft waarin huisartsen en voedingsdeskundigen samenwerken aan het terugdringen van diabetes in Nederland - zie ook de documentaire op YouTube. Oprichter Martijn van Beek spreekt er deze week over tijdens het groentecongres in Rotterdam, dat wordt geopend door staatssecretaris Sharon Dijksma.

Gezond eetpatroon
De resultaten van het initiatief zijn verbazingwekkend. Patiënten die niet zonder medicijnen konden, bleken hun medicatie sterk te kunnen afbouwen na een gezond dieet van basisvoedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers. En omdat voorkomen beter dan genezen is, heeft Voeding Leeft ook een kinderprogramma ontwikkeld voor op scholen: KidsDoenMijnEetexperiment. Kinderen eten een week lang alleen gezonde basisvoedingsmiddelen en schrappen suikers en frisdrank van het menu. Zodat zij - en hun ouders en leerkrachten - ook de kortetermijneffecten van een gezond eetpatroon ervaren.

De Nederlandse voedingsrichtlijn schrijft voor dat mensen vooral basisvoedingsmiddelen moeten eten zoals groenten, fruit, zuivel, aardappelen, vis en vlees. Kort gezegd: de producten uit de Schijf van Vijf. Die geeft houvast, maar verwart ook. Kaas staat er bijvoorbeeld niet meer in, boter is vervangen door margarine, 'vol' is nu 'light'. Groenten blijven onaangetast, maar we eten ze ondertussen steeds minder.

Basisvoedingsmiddelen
Uit recent onderzoek van het RIVM op basis van de VoedselConsumptiePeiling blijkt dat nog maar driekwart van ons eten een basisvoedingsmiddel is. De rest betreft niet-basisvoedingsmiddelen zoals snacks, frisdranken, alcohol, broodbeleg en sauzen.

Bij de analyse van het RIVM zijn nog wel wat opmerkingen te maken. Zo worden margarines als basisvoedingsmiddel geteld. Bijzonder is ook dat water als basisvoedingsmiddel wordt meegeteld. Van Moeder Natuur berekende eerder dat het aandeel basisvoedingsmiddelen in ons eten nog maar 50 procent is als je water, margarines, soja e.d. niet meetelt. Het probleem van de niet-basisvoedingsmiddelen is vooral dat het holle calorieën zijn, met weinig nutriënten. En dat ze dus veel suiker bevatten.

Hoeveel geld aan diabetesmedicijnen zouden we in Nederland kunnen besparen als we iets meer investeren in gezond eten? Ofwel: meer basisvoedingsmiddelen en minder koolhydraten. Dat zal die 'bitterzoete suikermedicijnen' leren.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel