Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen visum voor Iraanse VN-ambassadeur om deelname gijzeling in 1979

Home

Redactie

Het voormalige gebouw van de Amerikaanse ambassade in Teheran met anti-Amerikaans opschrift. © AFP

De beoogde nieuwe Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties kan niet aan het werk. Hij krijgt geen visum om de Verenigde Staten in te reizen. Het Witte Huis maakte dat vandaag bekend.

'Wij hebben de VN en Iran op de hoogte gesteld dat we geen visum verlenen aan de door Iran gekozen ambassadeur', aldus woordvoerder Jay Carney van president Obama. Hamid Abutalebi zou in 1979 een van de studenten zijn geweest die tijdens de islamitische revolutie in Iran de Amerikaanse ambassade bezetten.

Meer dan 50 Amerikanen werden toen meer dan een jaar gegijzeld. De gijzeling leidde tot een breuk in de betrekkingen tussen beide landen die nog altijd niet is geheeld.

De ervaren diplomaat Abutalebi geldt als gematigd. Hij is nu politiek secretaris in het bureau van president Hassan Rohani. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran noemde Abutalebi eerder deze week 'een van de beste diplomaten die Iran heeft'. Zij vond de houding van Washington 'onaanvaardbaar'.

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden had Obama opgeroepen het visum te weigeren.

Lees verder na de advertentie
Geblinddoekte Amerikaan tijdens de gijzeling op de ambassade in Teheran in 1979. © anp
VN-secretarisgeneraal Ban Ki-moon (R) met de president van Iran Hassan Rouhani in 2013. © anp

Deel dit artikel