Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen uitweg

Home

Sylvain Ephimenco

Column

Ik heb eerder al een paar keer het instrumentaliseren van de extreem-rechtse massamoordenaar Anders Breivik gehekeld. Dat wil zeggen het feit dat de Noor, die vorig jaar 77 mensen vermoordde, door sommigen als instrument voor eigen gelijk, eigenbelang of theorieën wordt gebruikt.

Hoofdzakelijk ging het om stellingen die Breivik omschreven als het product van islamkritiek en islamcritici. Terwijl Breivik allereerst het product is van zichzelf.

Maar nu, met dank aan de hersenspinsels van oud-politica Ayaan Hirsi Ali, glijden we naar een tegenovergestelde richting. Hirsi Ali, die vorige week een prijs in Duitsland ontving, zag in de Noorse geweldenaar het resultaat van de heersende politieke correctheid in Noorwegen. In haar toespraak in Berlijn zei ze dat Breivik 'zijn toevlucht tot geweld nam omdat het hem niet lukte door de politieke correctheid heen te breken.'

De formulering is al ongelukkig. In een radio-interview met de NOS wordt ze nog explicieter: 'De onvrede met de problemen die met immigratie komen, moet een uitweg vinden via de vreedzame democratische weg. Als dat niet gebeurt dan gaan mensen eerst geweld prediken en daarna geweld gebruiken. En ik denk dat dat het geval was, bijvoorbeeld in Noorwegen. Breivik zegt; ik wilde geweld gebruiken omdat ik geen andere uitweg zag. Dat sentiment heb ik vaker gehoord. Politieke correctheid is dus niet goed.'

Dat laatste kan ik onderschrijven maar voor de rest heb ik mijn bedenkingen. Neem nu twee voorname Europese landen waar taboes op immigratie en islamkritiek heersen. Is er in het politiek correcte Groot-Brittannië en Frankrijk een Breivik opgestaan? Zelfs geen embryo van wat op een extreem-rechtse massamoordenaar zou kunnen lijken.

Integendeel: in Londen werden zeven jaar geleden 52 mensen door moslimterroristen vermoord. In Frankrijk doodde begin dit jaar een djihadist vijf mensen onder wie drie Joodse kinderen. Kan ik dan beweren dat politieke correctheid tot moslimextremisme leidt?

Evenmin. Wat Hirsi Ali vergeet is dat Breivik in de 67 jongeren die hij op Utoya vermoordde, de personificatie van politieke correctheid zag. Daarom moet Hirsi Ali voorzichtiger zijn met haar onwetenschappelijk natte vingerwerk. Want impliciet zegt ze dat die jongeren allereerst slachtoffer van zichzelf zijn en dan pas van Breivik die 'geen andere uitweg zag' om 'die politieke correctheid' te doorbreken.

Een woord van medelijden voor de slachtoffers en een krachtige veroordeling van de massamoordenaar heb ik uit haar interview helaas niet kunnen halen. Nadat zij, en andere islamcritici, door sommigen indirect verantwoordelijk werden gesteld voor de misdaad van Breivik, wat inderdaad infaam is, doet Hirsi Ali hetzelfde maar dan in haar eigen voordeel: ze spant de Noor en zijn misdaden voor haar eigen karretje.

En Hirsi Ali gaat zelfs verder: dat er geen aanslagen tegen moslims in Nederland zijn gepleegd komt door haarzelf, Wilders, Bolkestein en Fortuyn die de lokale politieke correctheid hebben doorbroken. Bravo en dank! En als morgen in de Amsterdamse metro toch een megabom ontploft, dan zal Hirsi Ali wel een totaal nieuwe theorie voor ons uit haar dikke duim zuigen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie