Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen steniging Amina Lawal

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - Een islamitische rechtbank heeft gisteren de Nigeriaanse Amina Lawal in hoger beroep vrijgesproken van overspel. Lawal werd vorig jaar veroordeeld tot de dood door steniging, en leefde vanaf dat moment in onzekerheid over haar lot.

Een panel van vijf islamitische rechters in de Noord-Nigeriaanse staat Katsina herriep het vonnis met vier stemmen tegen één, omdat er geen advocaat aanwezig was geweest toen Lawal in eerste instantie toegaf dat ze met een andere man naar bed was geweest. Bovendien was er bij haar veroordeling in maart 2002 maar één rechter aanwezig in plaats van drie, zoals de sjaria (de islamitische wet) voorschrijft.

Volgens de rechtbank, die zich boog over het tweede hoger beroep van Lawal, is de 31-jarige vrouw ook niet bij het overspel betrapt. En ook dat is een eis van de sjaria, die in 1999 in 12 van de 36 Nigeriaanse staten onder protest van de centrale regering werd ingevoerd. De aanklagers zeiden zich bij de vrijspraak neer te leggen, al hebben ze nog dertig dagen om in hoger beroep te gaan.

Lawal, een analfabete vrouw uit een plattelandsdorp, zat gisteren met haar dochtertje Wasila op schoot in de rechtszaal. Bij steniging worden vrouwen tot hun nek ingegraven, waarna een menigte niet te grote, maar ook niet te kleine stenen mag gooien.

De griffier van de rechtbank zei voor de uitspraak dat de sjaria hoe dan ook rechtvaardig is. ,,Zelfs als de doodstraf wordt bevestigd, zal ze pas worden geëxecuteerd als haar kind twee jaar oud is geworden.'' Dat zou op 6 januari volgend jaar zijn geweest.

De zaak van Lawal leidde tot een golf van internationaal protest. Vrijspraak werd, mede om die grote weerstand, verwacht. De Nigeriaanse president Obasanjo en verschillende wereldleiders hadden opgeroepen Lawal te sparen. Brazilië bood haar vorige week asiel aan.

Na het nieuws over Lawal werd gisteren bekend dat een 20-jarige homoseksuele man in de Nigeriaanse staat Bauchi tot steniging is veroordeeld. De straf is tot nu toe in zes gevallen geëist, zonder dat het tot uitvoering kwam. Wel kreeg een dertienjarig gehandicapt meisje dat was verkracht door drie mannen zweepslagen, zijn er handen afgehakt van dieven en werd een man opgehangen wegens moord op een vrouw en haar twee kinderen.

Lawal was van overspel beschuldigd omdat zij Wasila ongehuwd heeft gekregen. Zij werd tien maanden na haar scheiding geboren. De man die Lawal als verwekker aanwees, werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De advocaten van Lawal voerden aan dat volgens sommige interpretaties van de sjaria een zwangerschap wel vijf jaar kan duren, zodat ook haar ex-man de vader kon zijn geweest.

Deel dit artikel