Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen sporen van mosterdgas

Home

HAN KOCH

Afgraving op Hembrugterrein in Zaanstad levert niets op

De speurtocht naar het giftige mosterdgas op het Hembrugterrein in Zaanstad heeft niets opgeleverd. Op één locatie na is de grond gecontroleerd.

Het Hembrugterrein was tot 2000 in gebruik bij Defensie en tot 2003 bij Eurometaal, de laatste Nederlandse munitiefabrikant. Na het vertrek van Defensie werd mosterdgas in de grond gevonden. Die vervuiling werd vrijwel direct opgeruimd. Uit daarop volgend historisch onderzoek kwamen tien locaties bovendrijven waar mogelijk nog mosterdgas in de grond zou liggen.

Nu 95 procent van de verdachte plekken is afgegraven, is de oogst beperkt tot een flesje met het strijdmiddel chloorpicrine, een kleine hoeveelheid traangas, een lege granaathuls en oude filterbussen van gasmaskers van voor de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de afgraving, die vorig jaar december begon, is de uiterste zorgvuldigheid betracht en is ook steeds een explosievendeskundige aanwezig geweest.

Het hoogtepunt van de productie van strijdmiddelen op het terrein lag in de periode 1935-1940. Uit het historische onderzoek van het bureau ReGister blijkt dat al in 1915 op het terrein onderzoek werd gedaan naar chemische wapens. Die onderzoeken, gericht op de vraag of chemische strijdmiddelen in productie konden worden vervaardigd, eindigden in 1940.

Mosterdgas was een van de vier chemische wapens waarmee werd geëxperimenteerd. In 1940 was op het terrein duizend kilo mosterdgas aanwezig. Dat gas is in 1943 door de Duitsers afgevoerd en in de duinen vernietigd. Hoeveel van de andere chemische strijdmiddelen aanwezig is geweest, is nooit achterhaald. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog raakten grondwerkers door mosterdgas gewond tijdens graafwerkzaamheden op het terrein.

DE VERDIEPING Kazerne te koop

Deel dit artikel