Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen 'serieuze relatie', toch commotie Willem-Alexander en Maxima

Home

van onze verslaggever

Half Nederland praat al over haar als de aanstaande verloofde van kroonprins Willem-Alexander. Een echte aanwijzing dat zijn vriendschap met de Argentijnse Maxima Zorroguita serieuzer is dan zijn eerdere relaties met vrouwen, ontbreekt nog.

De Rijksvoorlichtingsdienst houdt traditiegetrouw de boot af. ,,Er is geen sprake van een serieuze relatie die uitspraken van de RVD rechtvaardigt'', luidt het officiële commentaar. RVD'er F. van Leeuwen spreekt van een 'hype'. ,,Ik weet ook niet hoe dat nou zo ineens komt'', zei hij gisteren. ,,Van een verloving is geen sprake. Daarover valt ook geen enkele aankondiging te verwachten, deze week niet, volgende week niet. . . Het is allemaal absolute onzin. Al die opwinding is niet op feiten gestoeld.''

Toch verwijst de huishoudster van de Argentijnse familie resoluut door naar de RVD, als zij telefonisch wordt benaderd door een Nederlandse journalist. Zij is duidelijk geïnstrueerd door Nederlandse functionarissen.

Ontkenningen van de RVD kunnen, zo leert het verleden, tactisch van aard zijn. Niets valt uit te sluiten, net zomin als in het verleden met andere vriendinnen van de 32-jarige prins.

Voor de RVD is pas sprake van een serieuze relatie als het moment nadert dat de politiek zich moet uitspreken over een voorgenomen huwelijk van de troonopvolger. Dat stadium is nog niet in zicht. Premier Kok zei gisteren opnieuw dat hij nog niet met de prins heeft gesproken.

Voordat het serieus wordt, moet de achtergrond van de mogelijke koningin grondig worden onderzocht. Bij Maxima Zorroguita vereist dat veel werk. Want de politieke achtergrond van Maxima's vader, die gewerkt heeft voor het bloedige militaire regime van generaal Videla, roept vragen op. Onder Videla zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor de landbouw in Argentinië. Als hij betrokken is geweest bij de onderdrukking, zou dat voor koningin Beatrix waarschijnlijk een breekpunt zijn. Beatrix waakt streng over het imago van haar huis. Ook het kabinet en het parlement zullen hechten aan een huwelijkskandidaat van onbesproken komaf.

De Oranjes hebben echter ook een traditie van enige koppigheid bij de keuze van hun partners. Juliana en Beatrix als prinsessen trotseerden bezwaren tegen hun Duitse verloofden. Prinses Irene deed afstand van haar opvolgingsrechten om haar Spaanse liefde te trouwen. Willem-Alexander zei in 1997 in een tv-interview dat als hij eenmaal de juiste vrouw heeft gevonden, zijn keuze definitief is. Als het parlement het daarmee niet eens is, dan zal hij afzien van het koningschap.

Omdat gebruikelijke onderzoekskanalen zoals inlichtingendiensten in Argentinië politiek besmet kunnen zijn, zou koningin Beatrix kunnen hopen op hulp van de pers bij het verzamelen van de antecedenten van de familie Zorroguita. Alleen als er publiciteit is, kan het hof de reacties peilen.

Opvallend is dat de kroonprins allerminst alles in het werk heeft gesteld om Maxima buiten beeld te houden. Hij verschijnt met haar op recepties. Een fotoreportage in het roddelblad Privé van 21 augustus geeft ook te denken. De prins is met Maxima te zien aan boord van De Groene Draeck, het particuliere zeiljacht van de koningin. De boot lag dichtbij de wal, zo te zien in de buurt van de vaste ligplaats Muiden, als een willige prooi voor stiekeme fotografen. De prins leek erom te vragen gefotografeerd te worden, koffie drinkend met deze jonge vrouw. Het waren overigens decente foto's.

Deel dit artikel