Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen paspoort voor Amsterdamse na weigeren vingerafdruk

Home

© ANP
Update

De gemeente Amsterdam hoeft een inwoonster die weigert haar vingerafdrukken af te geven voorlopig geen paspoort te verstrekken. Dat heeft de Raad van State dinsdag geoordeeld in een voorlopige uitspraak. Een definitief oordeel komt later in een uitgebreidere procedure.

Vanwege Europese regels moeten sinds 2009 gegevens van de vingerafdrukken worden opgenomen in een chip in het paspoort. De vrouw weigerde dat omdat dit volgens haar in strijd is met het recht op privacy. Ze stapte vervolgens naar de Raad van State.

De hoogste bestuursrechter oordeelt nu in een spoedprocedure dat Europese regels alleen kunnen worden genegeerd als er ernstige vermoedens bestaan dat het recht op privacy wordt aangetast. Het voorlopige oordeel van de Raad luidt dat daar onvoldoende grond voor is. Daarnaast is het zo'n ingewikkelde kwestie dat grondig onderzoek nodig is. Dat kan alleen plaatsvinden in een uitgebreide procedure en niet in een spoedprocedure zoals deze.

Bij de Raad van State loopt nog een aantal andere zaken over de opslag van vingerafdrukken in het paspoort. Daarin moet nog uitspraak komen.

Deel dit artikel