Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen motief voor schietpartij in afscheidsbrief dader

Home

Door de redactie internet

Een meisje steekt zondag een kaarsje aan bij winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, een dag na de schietpartij in het complex. © anp

Drie vrouwen en drie mannen zijn gisteren omgekomen bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Zij waren allen Alphenaren. In de afscheidsbrief van de dader is geen motief te vinden.

Dat is vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie. De drie omgekomen vrouwen waren respectievelijk 91, 68 en 45 jaar oud. De mannen waren 80, 49 en 42 jaar oud. Naast deze zes slachtoffers is ook de dader zelf, de 24-jarige Tristan van der V., omgekomen. Hij heeft zelfmoord gepleegd.

In totaal zijn zeventien mensen gewond geraakt in winkelcentrum De Ridderhof. Zeven van hen zijn zwaargewond, in sommige gevallen levensbedreigend. Tot nu toe is nog geen van de slachtoffers in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken, aldus burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn.

Onder de gewonden zijn twee kinderen, een meisje van tien jaar en een meisje van zes jaar. Zij zijn lichtgewond. Eén van hen is al uit het ziekenhuis.

In de afscheidsbrief van de dader is geen motief gevonden. Hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy: 'De brief verwees naar digitale bestanden met meer informatie. De politie heeft twee bestanden bekeken. Ook hierin is een duidelijk motief niet te vinden. Wel is gebleken dat de man suïcidaal was.' Nooy beschrijft de tekst die de politie heeft gevonden als 'meer spiritueel dan bedreigend'.

Op de plaats van de schietpartij zijn drie vuurwapens gevonden. Of die onder een wapenvergunning van de dader vallen is nog niet bekend.

In 2003 is de dader in aanraking gekomen met de politie vanwege een incident met een luchtdrukpistool. Hoofdofficier Nooy verklaart: 'Het lijkt erop dat de man zichzelf in het been heeft geschoten. de zaak is geseponeerd. Nadere details hierover volgen deze week.'

Naar aanleiding van een briefje van de dader zijn drie winkelcentra in Alphen onderzocht op explosieven. Hierbij is niets aangetroffen, meldt korpschef Jan Stikvoort. Alle lichamen van de slachtoffers zijn voor 03.00 uur afgelopen nacht naar het mortuarium gebracht.

Vanavond om 21.00 uur is er een bijeenkomst bij De Ridderhof om slachtoffers te herdenken en stil te staan bij ramp. Hierbij zullen ook leden van het kabinet aanwezig zijn en spreken.

Deel dit artikel