Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen kroket, wel een porseleinen homopaartje

Home

Hinke Hamer

amsterdam – - Amsterdamse stappers vragen zich dit weekeinde ongetwijfeld af of ze niet te diep in het glaasje hebben gekeken als ze ’s nachts, na het uitgaan, geen kroket uit de muur trekken maar een VOC-munt of porseleinen homopaar. Het kan, bij de Febo. En overdag in het Amsterdams Historisch Museum.

Daar staat sinds kort een automatiek, een oer-Hollandse ’trekmuur’, gevuld met historische objecten. Het is een initiatief van het Nationaal Historisch Museum, in samenwerking met ontwerpbureau Mediamatic en het Amsterdams Historisch Museum. „Voor objecten in een museum geldt dat je er uit de buurt moet blijven. Objecten staan in een vitrine en je mag wel kijken, maar niet aanraken”, zegt Valentijn Byvanck, Inhoudelijk directeur van het Nationaal Historisch Museum. „Met dit project laten we zien dat geschiedenis overal om ons heen, alledaags en dichtbij is. Neem een cassettebandje. Jongeren onder de twintig weten niet wat ’rewind’, ’ffwd’ en ’eject’ betekenen. Aan de hand van een cassettebandje dat je uit de automatiek trekt, vertellen we geschiedenis.”

Het Amsterdams Historisch Museum werkt met pasjes. De bezoeker maakt een persoonlijke pas, laadt die op met een saldo en heeft toegang tot een van de tachtig transparante luikjes. Het lapje corduroy is niet zo populair als het miniatuur-Volkswagenbusje, beschilderd met love, peace en bloemetjes. Het vertelt over juni 1970, toen honderdduizend hippies afreisden naar het Kralingse Bos voor een driedaags festival. Dat hoort de bezoeker als hij het pasje voor een scherm houdt.

„Straks gaat de automatiek op reis door Nederland”, zegt Byvanck, „en dan hopen we dat iedereen zijn eigen objecten toevoegt, zodat we samen de geschiedenis vertellen.” En de corduroy? Dat slaat op de Rotterdamse PvdA-burgemeester André van der Louw, die bij zijn installatie in 1969 een pak van corduroy droeg.

Lees verder na de advertentie
In het Amsterdams Historisch Museum staat een automatiek met objecten met een verhaal. (FOTO MAARTJE GEELS)Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie