Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen geweld bij Een Dier Een Vriend

Home

van onze verslaggeefster

RIJSWIJK - De een na de andere groep zwartgekleden komt uit de trein. Tot er meer dan honderdvijftig zijn. Niet meegeteld zijn dan de fotografen en mensen van de schrijvende pers. Werden voorheen acties van de Haagse groep Een Dier Een Vriend (Edev) meestal over het hoofd gezien, na een reeks perspublicaties is dat wel anders. Gisteren hield Edev een protestmars ter herinnering aan de apen die stierven in het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk, al jaren een doelwit van Edev.

,,In het BPRC zijn meer dan 1600 apen gehuisvest onder verschrikkelijke omstandigheden, zij worden misbruikt in experimenten'', schrijft de organisatie in de oproep voor de demonstratie die ook internationaal verspreid is. Op de website van het Britse SHAC wordt de demonstratie aangekondigd, en ook op het Amerikaanse Arkangelweb ('voor dierenbevrijding'). ,,Het gaat fantastisch'', zegt organisator Arnoud Koenen halverwege de demonstratie, ,,Ik kan niet eens meer onthouden wie van welk medium komt.'' Op zijn internationale oproep heeft een groep Belgen gereageerd, die net als de andere demonstranten in rouwkleding gehuld gaat.

Directeur Geoffrey Deckers van Edev staat nu absolute geweldloosheid voor, maar heeft in het verleden als dierenbevrijder een administrateur van het veilinghuis voor pelsdierhouders mishandeld. Na dat voorval werd hij nog twee keer gearresteerd bij dierenbevrijdingacties.

Later werd Deckers directeur van de Nederlandse tak van het internationale dierenbevrijdingslegioen Peta. Twee jaar later richtte hij een eigen club op, Edev. ,,Een vreedzame organisatie'', zegt hij steeds. Zo keurde hij nog afgelopen week een actie van een concurrerende actiegroep af waarbij sloten waren dichtgelijmd, omdat die te gewelddadig zou zijn. Tegenstanders geloven dat de geweldloosheid van Deckers slechts een facade is. ,,Nee hoor, op Geoffrey kun je bouwen'', zegt een trouwe deelnemer aan alle Edev-demonstraties. ,,Die maakt zich alleen maar druk om de beestjes die daar binnen verkommeren.'' Dat de apen in het BPRC inmiddels al nieuwe, grote hokken hebben, heeft Edev haar leden nog niet verteld.

Deel dit artikel