Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen gas en geen benzine meer in huize Treur

Home

Vincent Dekker

Een deel van de batterij zonnepanelen van Jan Treur. © Vincent Dekker

"Je doet het natuurlijk ook uit idealisme. Je wilt het milieu sparen." Jan Treur in Heiloo heeft zijn gas laten afsluiten. Het werkt boven verwachting goed. Maar het kostte hem ook een flinke duit.

Will Eisinga, de lezer uit Groningen die me een maand geleden weer op het spoor van warmtepompen en een gasloos huis zette, schreef me dat hij voor 12.500 euro heeft geïnvesteerd en nu per jaar zo'n 2500 euro op zijn energierekening bespaart. Zijn investering lijkt daarmee superrendabel.

Zoals vorige keer al gezegd, ben ik eerst eens in het voor mij nabijgelegen Heiloo gaan kijken. Jan Treur heeft daar meer geld uitgegeven om gasloos door het leven te kunnen gaan dan Will Eisinga. Zijn uitgangspunt was een huis uit de jaren zeventig dat al wel wat was geïsoleerd. Maar verder moest alles nog worden aangeschaft en aangepast.
"Om te beginnen heb je niet alleen een warmtepomp nodig die het cv-water verwarmt, maar ook wat aanpassingen bij de cv-ketel, een zeer goed geïsoleerde boiler en niet te vergeten een flinke collectie zonnepanelen." Jan heeft er 29. Daarvan staat slechts een deel op het dak van het huis, want dat is niet zo geschikt. De helft ligt op een nieuw gebouwd houten afdak in de tuin. Dus ook de kosten daarvan kwamen er bij. En Jan heeft in de woonkamer een cv-radiator vervangen door een model dat de warmte van het niet al te hete cv-water beter door de kamer verspreidt.

30.000
Al met al heeft Jan Treur zo'n 30.000 euro uitgegeven, de helft aan de zonnepanelen, de andere helft aan de warmtepomp plus bijkomende kosten. Dat verdien je niet op een achternamiddag terug. "Ik zal er zo'n twintig jaar over doen", is zijn voorspelling.
De investering is dan nog altijd verantwoord. Maar wie niet zo veel op de bank heeft staan, zal toch eerder aan alleen isolatie (terugverdientijd pakweg 4 of 5 jaar) of zonnepanelen (7 of 8 jaar) denken. Bovendien is zijn rendement erg afhankelijk van de salderingsregeling. Wat hij in de zomer aan energie overhoudt en teruglevert aan het net, kan hij verrekenen met wat hij in de winter extra van het net moet betrekken. Mocht de regering besluiten om aan die saldering te gaan morrelen (Den Haag loopt veel energiebelasting mis...), dan wordt terugverdienen bij Jan thuis een moeilijk verhaal.

Stroom over
Maar: Jan Treur doet het misschien wel vooral uit milieu-motieven. En die milieuwinst realiseert hij hoe dan ook. Bovendien blijkt zijn systeem beter te presteren dan verwacht. Hij houdt over zijn eerste volle jaar zo'n 1700 kWh over die hij meer aan het net heeft geleverd dan er weer van heeft betrokken. "Ik zit bij Greenchoice en zij vergoeden over 1000 kWh aan 'overtollige' stroom nog de volle prijs, van pakweg 23 cent. Voor de resterende 700 kWh krijg ik dan nog slechts een paar cent."

In ruil voor zijn investering verwarmt Jan Treur bovendien niet alleen zijn huis. Hij rijdt er ook zijn auto mee. "Ik heb natuurlijk een elektrische auto gekocht, en nu rijd ik bijna alles op eigen stroom. Ik moet nog twee keer per jaar een halve tank benzine kopen om ervoor te zorgen dat de benzine in de tank niet vervuilt. Maar eigenlijk heb ik die benzine amper nodig."

Familie doorsnee
Jan is een liefhebber. Op zijn computer kan hij precies zien wat elk van zijn 29 panelen afzonderlijk aan stroom levert. Hij heeft panelen met ingebouwde micro-omvormers genomen, opdat schaduw op het ene paneel niet ook de opbrengst van een ander paneel omlaag haalt (wat bij mij thuis wel het geval is...). En hij heeft panelen met een relatief hoog rendement gekozen, die dus ook iets duurder waren dan wat doorgaans in acties wordt aangeboden. Daarnaast heeft hij veel moeite gestoken in het zoeken van de juiste leverancier en het kiezen van de juiste systemen.
Al met al is Jan met zijn gezin geen 'familie doorsnee' en is zijn oplossing niet voor iedereen weggelegd. Maar het is wel aan pioniers als hij te danken dat die familie doorsnee over een paar jaar een standaard warmtepomp tegen een betaalbare prijs zal kunnen krijgen. Want dankzij die pioniers komt de markt voor warmtepompen nu ongetwijfeld op gang. Niet voor niets dat zo'n andere 'pionier', Urgenda, onlangs al kon verkondigen dat nul-energiewoningen binnen nu en 15 jaar gemeengoed kunnen worden...

De volgende aflevering kijk ik naar het systeem van Will Eisinga, die met minder geld nu ook gasloos door het leven gaat.

Deel dit artikel