Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen friet, geen cola: hoe twitteraars dit jaar vasten

Home

Robin de Wever

Een carnavalsvierder in Roermond laat nog even snel de hond uit voor de optocht. Het carnavalsfeest lijkt aanzienlijk populairder dan de vastentijd die daar volgens rooms-katholiek gebruik op volgt. © ANP

De tijd dat vrijwel iedere rooms-katholiek in de aanloop naar Pasen vastte is voorbij, maar helemaal passé is het fenomeen nog niet. Sommigen zien zelfs een stijgende lijn: in protestantse kring en onder 'nieuwe spirituelen' zou het tijdelijk opgeven van bepaald voedsel of gewoonten aan populariteit winnen.

Interessant natuurlijk, die dergelijke speculatie. Maar erg concreet is het niet. Techneut Stephen Smith van de data-website OpenBible meent nu te kunnen vertellen wat de hedendaagse 'vaster' precies opgeeft.

Vloeken, frisdrank, sociale netwerken, alcohol en chips zijn volgens hem het populairst. Of, vertaald in categorieën: voedsel, gewoontes en technologie. Zijn voorlopige top tien (met aftrek van onzinvoornemens als 'paus zijn'):

1. Vloeken
2. Frisdrank
3. Sociale netwerken
4. Alcohol
6. Chips
7. Fast food
8. Instagram
9. Koekjes
10. Twitter

Smith baseert zich op 263 duizend tweets die Engelssprekende twitteraars vorige week aan de vastentijd wijdden. Met een zelfgeschreven softwarepakketje filtert hij sinds een paar jaar alle berichten waarin de term 'lent' (vasten) voorkomt en analyseert hij welke producten en gebruiken het meeste worden genoemd. Geen harde wetenschap dus, maar ook geen wilde speculatie.

Is vasten een trend?
Naar de populariteit van vasten onder Nederlanders blijft het gissen. De protestantse hulporganisatie Kerk in Actie concludeerde in 2007 op basis van een enquête dat één op de twintig Nederlanders tijdens de vastentijd iets opgeeft. Over stijging of daling in populariteit valt weinig te zeggen, want na de enquete is het fenomeen niet meer tegen de meetlat gehouden.

Kerkhistoricus Peter Nissen noemde het vasten vorig jaar een 'oefening in bewustwording'. Hij ziet bij studenten dat ze 'aan zichzelf willen bewijzen dat ze zich los kunnen maken van verslavingen, zoals tv kijken, Facebook en Twitter'. Het aspect 'delen met anderen', een belangrijk onderdeel van het traditionele vasten, is echter zo goed als verdwenen. 'Mensen vasten nu voor zichzelf, om iets aan zichzelf te bewijzen.'

Deel dit artikel