Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen clementie voor bekend Egyptisch activist

Home

CAIRO - De Amerikaanse ambassade in Cairo heeft met 'teleurstelling en zorg' gereageerd op het vonnis tegen mensenrechtenactivist Saad Ibrahim. Hij kreeg gisteren opnieuw zeven jaar cel wegens het schaden van het imago van Egypte.

Datzelfde vonnis kreeg de Egyptisch-Amerikaanse socioloog in mei vorig jaar ook al te horen, maar na protesten uit de VS en Europa bepaalde het hof van cassatie dat de rechtszaak moest worden overgedaan. De rechtbank zou de aangevoerde bewijzen onvoldoende hebben onderzocht en te weinig aandacht hebben besteed aan de argumenten van de verdediging. De aanklagers kwamen echter met dezelfde beschuldigingen tegen Ibrahim en zijn medewerkers, die ook nu weer twee tot vijf jaar cel kregen.

Hun Ibn Khaldoencentrum had geen Europese fondsen mogen aannemen om waarnemers in te zetten bij de Egyptische parlementsverkiezingen. Het centrum, een internationaal vermaarde, onafhankelijke denktank, zou voor spionage en oplichting zijn gebruikt. Ibrahim ontkent dat.

Hij en andere mensenrechtenactivisten in Egypte zien de veroordeling als een politieke zet, en een poging kritiek op het onderdrukkende bewind van president Moebarak te smoren.

De 63-jarige socioloog, die sinds februari op vrije voeten was en wiens gezondheid wankel is, kondigt aan in beroep te gaan.

Deel dit artikel