Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen Champions League

Home

Bert Schabbink

SILVOLDE - Vanuit de hoofdklasse zondagvoetbal ineens naar de Champions League. Die stap is maar voor heel weinig voetballers weggelegd. Marino Pusic, middenvelder van Babberich, legde een aanbieding van Croatia Zagreb naast zich neer.

Hoewel hij nog maar 27 jaar is, heeft Pusic al een getekend voetballeven achter de rug. Hij speelde bij topclubs als Rode Ster Belgrado en FC K"ln, maar ook amateurvereniging Rheden en zaalvoetbalploeg LZV prijken achter zijn naam. En het scheelde niet veel of Croatia Zagreb had ook op het lijstje van Pusic gestaan.

Na enkele dagen onderhandelen met de hoofdtrainer en de technisch directeur besloot Pusic deze week af te zien van een contract bij de Kroatische club die dit seizoen in Champions League nog te sterk was voor Ajax.

“Zowel sportief als financieel viel de aanbieding tegen. Het financiële gedeelte is nog tot daaraan toe, maar vooral sportief zag ik het niet zitten. Ze wilden mij per direct laten spelen voor een andere club in de Kroatische eredivisie. Croatia heeft nu een selectie van 28 spelers, maar van de zomer lopen veel contracten af. Dan zou ik bij de selectie gevoegd worden. Maar wat gebeurt er als de trainer het ineens niet meer in mij ziet zitten? Bovendien ben ik geen 19 meer. Ik heb geen zin om me via allerlei omwegen te gaan bewijzen. In Nederland heb ik een baan als groepsleider in een jongerentehuis. Bovendien heb ik een gezin. Dat ga ik niet in de waagschaal stellen.”

Pusic groeide op bij Velez Mostar en werd vandaaruit als tiener gescout door De Graafschap. In Doetinchem werd hij vervolgens ontdekt door Rode Ster Belgrado. Hij keerde terug en maakte deel uit van de selectie die de Europa Cup I won. “Ik speelde niet, daarvoor vond men mij nog te jong. Ik was bestemd om die succesvolle groep op te volgen.”

De burgeroorlog in zijn land verstoorde die droom. Pusic ontweek het geweld en verhuisde weer naar Nederland. Vervolgens kon hij kiezen uit aanbiedingen van FC K"ln en MVV. Pusic koos voor de Duitse club. “Morten Olsen was daar toen trainer. Hij wilde me er graag bij hebben. Achteraf had ik beter voor MVV kunnen kiezen. Van de zeven buitenlanders in Keulen konden er maar drie spelen. Ik kwam niet of nauwelijks in actie.”

Opnieuw keerde Pusic terug naar Holland en sindsdien is het rustig geworden rond de Kroaat. Hij woont in het Achterhoekse Silvolde en speelt nu alweer enkele seizoenen bij Babberich. Daarnaast zaalvoetbalt hij bij LZV in Lichtenvoorde op het hoogste nationale niveau.

“Natuurlijk wil ik de stap naar het betaald voetbal maken. Maar dan wel op mijn manier. Ik heb verschillende aanbiedingen gehad van clubs uit de eerste divisie. Maar dat zie ik niet zitten. Ik wil naar een goede eredivisieclub. Misschien dat Croatia Zagreb mij in de zomer opnieuw een aanbieding doet. Die neem ik dan serieus in overweging. Als ik een eerlijke kans krijg om mij daar te bewijzen, dan ga ik. Maar dan wel bij Croatia.”

“Nee, ik weet nog niet hoe ze in Zagreb aan mijn naam zijn gekomen. Ik heb begrepen dat de Kroatische bondscoach Blazevic daarin een rol heeft gespeeld, hoewel ik die man niet eens ken! Het is natuurlijk een internationale topclub met een uitgebreid scoutingsnetwerk. Wat ik uit de gesprekken begrepen heb, zijn ze bezig om meer Kroaten her en der uit Europa terug te halen. De gedachte is nobel, maar dat zal moeilijk worden omdat ze financieel tekortschieten.”

“Ik was bijzonder gevleid door de aanbieding en heb een paar prachtige dagen beleefd in Zagreb. Zo kon ik mooi bijpraten met Prosinecki en Juric, spelers die ik nog ken van mijn tijd bij Rode Ster. Maar nadat ik alles op een rijtje had gezet, leek het me toch verstandiger om in Nederland te blijven.”

Deel dit artikel