Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geen bewijs voor ‘oorlogsdaad’ Kroon

Home

Edwin Kreulen

Marco Kroon, drager van de de Militaire Willems-Orde. © ANP

Marco Kroon wordt niet vervolgd voor het doden van een onbekende vijand, 10 jaar geleden in Afghanistan. Dat concludeerde het Openbaar Ministerie na gesprekken met andere militairen. Het onderzoek naar Kroon wordt stopgezet.

Meestal zal het voor opluchting zorgen als iemand de mededeling krijgt: wij hebben geen bewijs dat u iemand heeft gedood, u wordt niet vervolgd. Maar voor Marco Kroon, de geridderde held van de missie in Afghanistan, betekent het een dubbele boodschap.

Lees verder na de advertentie

Kroon had ook niet op vervolging aangestuurd. Weliswaar verklaarde hij begin dit jaar iemand gedood te hebben die uiterst gevaarlijk was. Maar dat was op een geheime missie waarvan de meesten van zijn collega’s en superieuren niets afwisten. Geen misdaad dus, maar een oorlogsdaad. Een verklaring die veel stof deed opwaaien, omdat er kans was dat zijn collega’s van weleer erdoor in gevaar kwamen. En omdat er direct vraagtekens bij werden gezet.

De huidige minister, Ank Bijleveld, kapittelde Kroon vooral voor het feit dat hij zijn daad niet direct had opgebiecht bij zijn lei­ding­ge­ven­den

Toenmalig minister Eilmert van Middelkoop van defensie, niet de enige die verklaring van Kroon in twijfel trok, zei dat de majoor misschien wel ‘hulp nodig had’. De huidige minister, Ank Bijleveld, kapittelde Kroon vooral voor het feit dat hij zijn daad niet direct had opgebiecht bij zijn leidinggevenden.

Kroon wordt met rust gelaten

Het Openbaar Ministerie concludeert nu na gesprekken met andere militairen en het natrekken van onopgehelderde sterfgevallen tien jaar terug in Afghanistan, dat er geen bewijs is dat Kroon iemand heeft gedood. Het onderzoek wordt stopgezet.

Wat ook het motief was, justitie heeft geen bewijs kunnen vinden. In navolging overigens van de militaire inlichtingendienst MIVD, die de zaak twee keer eerder onderzocht. Helemaal geen daad dan? Er is evenmin doorslaggevend bewijs voor het feit dat Kroon de actie uit zijn duim heeft gezogen. Maar zolang zich geen nieuwe feiten aandienen, laat de aanklager de militair met rust.

Minister Bijleveld gaat met Kroon in gesprek, zo verklaarde ze. Kroon werkt nog steeds bij Defensie. Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops betekent de beslissing van het OM ook dat Kroon niet wordt verdacht van het in gevaar brengen van collega’s. Ook dat is immers strafbaar.

Lees ook:

Dat Marco Kroon zoveel invloed heeft op media, maakt de journalistiek niet beter

Actualiteitenrubriek Nieuwsuur dacht nieuwe feiten over de kwestie Marco Kroon naar buiten te brengen, maar een opmerkelijke interventie van defensieminister Ank Bijleveld verhinderde dat. 

Deel dit artikel

De huidige minister, Ank Bijleveld, kapittelde Kroon vooral voor het feit dat hij zijn daad niet direct had opgebiecht bij zijn lei­ding­ge­ven­den