Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geef links voorrang

Home

In Nieuw Zeeland rijdt het verkeer links, terwijl dat van rechts voorrang heeft. Dit bracht me op de gedachte dat in landen met rechtsrijdend verkeer het veel veiliger zou zijn om het verkeer van links voorrang te geven in plaats van dat van rechts. Daarvoor zijn een aantal redenen.

Verkeer van links moet eerst de straat oversteken vóór het jou raakt. Dus is er een grotere reactietijd om voorrang aan verkeer van links te geven. Voorrangskruisingen, stoplichten of voorrangswegen zijn dus veel minder vaak nodig dan nu, bij het geven van voorrang aan rechts.

Bij toeritten naar rotondes hoeven geen voorrangsborden meer te worden geplaatst en niet meer extra te worden opgelet, want het verkeer op de rotonde komt van links en heeft dus vanzelf al voorrang.

Je zit zelf aan de linkerkant van je auto. Dus naar links heb je veel beter uitzicht dan naar rechts om het verkeer te zien waaraan je voorrang moet geven.

Voor verkeer van links voel je jezelf kwetsbaarder dan voor verkeer van rechts (waar immers nog een hele auto tussen zit). Daardoor is voorrang aan links ook meer aansluitend op je instinct.

Dit idee zal heel revolutionair overkomen. Het lijkt zo’n geweldig lastige en gevaarlijke operatie! Maar de Zweden zijn 40 jaar geleden in één dag overgestapt van links rijden naar rechts rijden. Met aanvankelijk minder ongelukken dan daarvóór! Dus dit soort veranderingen zijn uitvoerbaar zonder grote problemen.

En de voordelen zijn evident: veel veiliger, veel minder verkeersborden en -lichten en daardoor minder kosten, én een rustiger straatbeeld.

Pieter Padmos gepensioneerd wetenschapper in de visuele ergonomie te Amersfoort.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie