Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Geef de man een bieterbal

Home

MAAIKE VAN HOUTEN

Het is heel erg moeilijk vandaag geen reclamestukje te maken, en misschien moet ik het ook maar niet proberen. We aten deze week bij de ambassadeur van de vegetarische restaurantweek, Jonathan Karpathios. Zeven jaar geleden begon hij in Hoofddorp een restaurant waar vlees en vis wel op het menu staan, maar waar groente de hoofdrol speelt, en dan nog onbespoten ook.

Je bent gek, zeiden zijn collega's in het culinaire wereldje, een lekker stuk vlees, daarvoor gaan mensen uit eten. Hij werd uitgelachen met zijn verhalen over Moeder Aarde, met zijn larmoyante uitspraken dat hij niet de laatste blauwe vinvis ter wereld op tafel wil zetten.

Maar nu staat hij hier, voor zijn zaak in het paviljoen aan het water, een imposant gebouw dat begin van deze eeuw werd gebouwd voor de Floriade. Hij heeft 25 man personeel, zijn 'Vork en Mes' zit ook deze maandagavond behoorlijk vol. Hij heeft het duurzame tij mee.

We lopen langs de tuin met vergeten groentes, we verwonderen ons om de drie mangalica's, de varkens met een wolletje, die leven van de resten uit de keuken.

Maar het meest verrast ben ik door het gevoel van ruimte, van zuurstof, dat deze plek biedt, midden in de Haarlemmermeer, met zijn snelwegen en met Schiphol, een regio die werk biedt aan zo'n 150.000 mensen.

Jonathan Karpathios houdt niet op met praten. Minder vlees, lokale leveranciers, seizoensgebonden en onbespoten, dat is de kern van zijn formule.

Ik ben gevoelig voor zijn boodschap. In mijn studententijd was ik vegetariër, maar ik ben altijd dol op vlees en vis gebleven. Zodoende zijn ze langzaam weer in mijn menu geslopen.

Maar ik blijf tobben met die vleesconsumptie, ik weet hoe belastend die is voor het milieu. Vooral rund- en lamsvlees, las ik tot mijn grote schrik - laat dat nou net het vlees zijn dat mijn man en ik het meest eten.

Vrouwen zijn bewustere eters dan mannen, zegt Karpathios, vooral de hoger opgeleiden onder hen. Zij laten dierlijk voedsel makkelijker staan. Een 100 procent vegetarisch restaurant zou de doodsteek zijn. Dan sluit hij mensen uit, lees mannen, zij nemen vrouwen in hun kielzog mee.

In het restaurant met zijn houten tafels en omfloerste verlichting voegen wij ons naar de hoofdstroom, mijn man neemt het verrassingsmenu, 'daar zit wel wat vlees in', zegt de vriendelijke bediening. Een understatement, hij krijgt een fikse portie parelhoen.

Ik neem het speciale vegetarische menu van 25 euro, met risotto en pompoengnocchi als hoofdgerecht, opgediend in aardewerken kommen.

Vooraf krijgen we een bitterbal van rode biet, de bieterbal, beter dan zijn Hollandse broertje van vleesragout. Dat het ijs ook van bieten is gemaakt, is me iets te gek, zeker omdat het echt naar groente smaakt.

Opgeteld zijn er vanavond meer vrouwen dan mannen. Ik bel nog even de Vegetariërsbond voor een suggestie hoe meer mannen te verleiden. Mannen vallen voor eten dat lekker is én goed vult, weten ze daar. Dus niet één, maar twee van die bietenbitterballen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel