Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gedoogbeleid maakt invoering lokaal blowverbod een ingewikkelde zaak

Home

ADRI VERMAAT

Eén verdachte had oktober vorig jaar in een stadsportiek in Rotterdam een joint opgestoken. Een ander deed dat 's ochtends om zeven uur op de markt en weer een ander gaf onderweg naar de sportschool toe aan zijn verlangen naar softdrugs.

Achttien mannen die de Rotterdamse politie in het najaar met een joint betrapte, werden op de bon geslingerd. Slechts vier van hen maakten gisteren de gang naar de kantonrechter. Allen gebruikten de softdrugs op locaties waar dat volgens de zogenoemde algemene plaatselijke verordening (APV) is verboden. De officier van justitie eiste een boete van 105 euro tegen ieder van hen.

Maar los van deze eis speelt in Rotterdam de vraag of de gemeente, als een soort aanvulling op de Opiumwet, wel een eigen blowverbod mag uitvaardigen voor specifieke locaties. Volgens de huidige APV kan dit. Maar de Raad van State oordeelde in 2011 dat Amsterdam een dergelijke eigen verbodsbepaling moest laten varen. Om de verwarring nog groter te maken, stelde de kantonrechter in Amsterdam de gemeente in oktober vorig jaar echter weer in het gelijk.

Het venijn zit 'm in de Opiumwet, die ogenschijnlijk geen ruimte biedt voor een gemeentelijk blowverbod. Door het sinds jaar en dag geldende gedoogbeleid in Nederland wordt het bezit van kleine hoeveelheden softdrugs niettemin oogluikend toegestaan. De burgemeesters van steden als Amsterdam en Rotterdam willen dat uit oogpunt van openbare orde niet altijd, en stelden daarom voor kwetsbare plekken in hun gemeenten het omstreden blowverbod in.

De verdachten hoorden gisteren de verschillende standpunten verwonderd aan. Een van hen sprak louter Engels maar ontbeerde een tolk en een ander vertelde de rechter dat hij, zodra langdurig verstoken van hasj, 'niet te nassen' is. "Als ik niet blow sla ik iedereen die naar me kijkt in elkaar", zei de man, die vanwege zijn softdrugsproblematiek al jaren cliënt is bij een zorginstelling. Op 31 januari verneemt de gemeente Rotterdam van de rechter of het blowverbod toekomst heeft.

Deel dit artikel