Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gedoe om 'verlossende' woekeraar

Home

KOEN MOONS

De Nijmeegse Radboud Universiteit is enthousiast over een experiment waarin de uitheemse kroosvaren azolla het water zuivert. Maar waterschappen geven juist kapitalen uit aan de bestrijding van deze woekeraar.

Het klonk mooi. 'Tien problemen, één oplossing: zet het waterplantje azolla in'. Zo omschreef de Radboud Universiteit vorige maand het project in landschapspark Lingezegen tussen Nijmegen en Arnhem. Azolla wordt daar ingezet voor zuivering van het water. Het vermindert de hoeveelheid fosfaat, azolla levert aantrekkelijke natte natuur op én kan als biomassa energie leveren. Ideaal plantje?

Azolla staat ook op de lijst van de twintig uitheemse waterplanten die in Nederland de meeste problemen veroorzaken. Azolla kan zich explosief vermeerderen waardoor andere planten en dieren in de sloot sterven door een verstikkend kroosdek.

De lijst met uitheemse woekeraars is opgesteld door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die twee jaar geleden met de waterschappen en het bedrijfsleven afspraken maakte over de voorwaarden waaronder deze waterplanten als vijverplant verkocht mogen worden. Ook werden afspraken gemaakt over de bestrijding van de soort in sloten en plassen. Johan van Valkenburg van de NVWA stond dan ook raar te kijken toen hij in Trouw las dat de azolla die zijn dienst bestrijdt, in Park Lingezegen wordt uitgezet. "Er is blijkbaar een paar miljoen euro subsidie voor een experiment met een invasieve exoot terwijl er kapitalen worden uitgegeven aan de bestrijding van dezelfde plant."

Van Valkenburg noemt een project in de Krimpenerwaard waar de kroosvarensnuitkever wordt gebruikt als wapen. "Die kever zou als biologische bestrijder van azolla kunnen worden ingezet. Mogelijk vliegt het beestje ook naar Park Lingezegen en eet daar de boel op. Dus dat maakt de situatie ook zo krom."

De NVWA kan niets doen tegen uitzetten van azolla-plantjes. Wel heeft de organisatie haar zorgen geuit. "Azolla is een ongewenste soort", zegt Bastiaan Heutink van het waterschap. "Het leek of het uitzetten al vaststond. Maar Radboud Universiteit kijkt naar meerdere soorten waterplanten. Alle voor- en nadelen worden afgewogen. Wij hebben liever geen exoot, maar als blijkt dat we met dat plantje onze doelen voor het terugdringen van fosfaat in het water niet in 2040, maar in 2015 kunnen bereiken, dan is dat ook wat waard. Maar we hopen op een minder risicovol plantje met dezelfde eigenschappen."

Projectleider Thea van Kemenade van de Radboud Universiteit probeert de ophef over de waterplant te sussen: de plant wordt voorlopig niet in het water uitgezet. "We gebruiken wel water en de waterbodem uit het park, maar onderzoeken die in afgesloten bakken."

Mocht azolla toch als meest geschikte uit de bus komen, dan laten de onderzoekers de planten groeien in een afgesloten zone binnen het park, waarbij het water eerst gefilterd wordt voor het in het oppervlaktewater terechtkomt. "Het beeld dat al het water in het park straks vol zit met azolla, klopt echt niet."

Deel dit artikel