Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gebutste Tom Dumoulin geeft op in Giro

Home

Kick Hommes

Tom Dumoulin, luttele tellen nadat hij is afgestapt in de Ronde van Italië. © AFP

Tom Dumoulin, vooraf de grote favoriet voor de eindzege in de Ronde van Italië, stapte vandaag af. Hij heeft te veel last van de valpartij van gisteren.

Het was opstappen om zichzelf niets te kunnen verwijten. Maar eigenlijk wist Tom Dumoulin zelf vanochtend best dat hij niet verder kon in de Giro. Na zijn hevige valpartij gisteren, waarbij hij met zijn linkerbeen in een kettingblad viel, was hij ondanks een stevige warming-up vandaag niet in staat hard te fietsen. Vanmiddag om 14.15 uur, net na de start van etappe vijf, gaf hij op. Het was een oneervol einde voor een van de grote favorieten.

Lees verder na de advertentie

Na zijn harde val gisteren, waardoor hij met een bebloed been over de finish kwam en ruim vier minuten verloor op klassementsrijder Primoz Roglic, sprak hij nog niet over opgeven. Hij wilde er nog een nacht over slapen. Definitief afstappen zou een te snelle beslissing zijn. Hij was naar eigen zeggen nog niet klaar om te stoppen met de ronde waarvoor hij maanden trainde. Een ronde ook die hij verkoos boven de Tour de France, oorspronkelijk zijn hoofddoel voor dit jaar.

Maar hij wist vanochtend al beter: Dumoulin vertelde niet voor niets tegen de vele cameraploegen in de lobby van zijn hotel dat de dag doorkomen heel moeilijk zou worden. Het warmfietsen in het hotel was slechter gegaan dan hij had gehoopt. Er was dan weliswaar niets gebroken, wel was er een pees geraakt en dat was pijnlijk.

Pijnstillers moesten hem de dag door slepen. Hij reed uiteindelijk minder dan een kilometer. In de hevige regen, en op een weg die meteen omhoog liep, eindigde de Giro voor Dumoulin. Zijn ploeggenoot Louis Vervaeke, losgescheurd van zijn taak om Dumoulin te helpen, sprong tegelijkertijd mee in de kopgroep. Het is het enige dat rest voor een ploeg zonder absolute kopman.

Dumoulins seizoen krijgt zo een onvoorziene twist. Hij was al van plan in de Tour de France te starten, al was dat zonder klassementsambities. De kans is groot dat als hij kan herstellen voor die tijd, dat nu wel een doel in de Tour gaat worden. Al wilde hij daar vandaag nog helemaal niet over denken.

Lees ook: 

De Giro-ambities van Tom Dumoulin kletteren kapot op het asfalt

Tom Dumoulin had zich zoveel voorgesteld van de Giro d’Italia, maar na een val in etappe vier is zijn klassement voorbij.

Deel dit artikel