Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gasvlammen verdwijnen

Home

Van onze correspondente

Vlakbij de zeedijk ten zuiden van het Noord-Groningse Bierum heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) gisteren de eerste van een reeks zogeheten fakkeltorens neergehaald. De komende tien jaar zullen ook de overige 28 gasuitlaten uit het Groninger landschap verdwijnen.

Vanaf de jaren zestig kwam op enige afstand van iedere productielocatie een fakkeltoren te staan: een pijp van 65 meter hoog waarboven permanent een vlammetje flakkert. De uitlaten waren onder meer nodig om bij storingen de leidingen leeg te kunnen maken. Omdat het affakkelen vaak gepaard ging met metershoge vlammen en grote hitte, moesten de pijpen zo hoog zijn.

Vooral in de beginjaren, zegt Nam-woordvoerder F. Duut, kwam het vrij vaak voor dat het productieproces tijdelijk stil werd gelegd. ,,We hadden de gaswinning toen nog niet zo goed onder controle.'' Tegenwoordig zijn er echter veel minder storingen. Bovendien is het nu technisch mogelijk om het productiesysteem in noodgevallen slechts gedeeltelijk af te sluiten. Het laten ontsnappen en verbranden van grote hoeveelheden gas behoort daardoor tot het verleden.

Voortaan kan dan ook worden volstaan met pijpen van circa twintig meter, die binnen de hekken van de gasstations komen te staan. Het is ook niet meer nodig continu een vlam aan te hebben, wat de Nam een besparing van 100000 kubieke meter aardgas per installatie per jaar oplevert.

Tijdens een grote renovatie van de productielocaties van het 'Groningen-veld' zullen uiteindelijk alle fakkeltorens verdwijnen.

Een ouder echtpaar, dat het omvallen van de fakkeltoren met ruim honderd andere belangstellenden gadesloeg, heeft zich echter nooit aan het object gestoord. Vanuit hun boerderij, 300 meter verderop, konden ze de pijp zien staan. ,,Het was een mooi oriëntatiepunt, we zullen 'm missen.''

Deel dit artikel