Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gasteren geeft zichzelf vijf sterren

Home

Ellis Ellenbroek

gasteren – Een man met een hark en een emmer aan het stuur fietst voorbij. Die gaat ergens helpen, voorspelt Beanca Hollander. Zelf heeft de boerin een paar geleende beslagkommen bij zich. Volgens Hollander is het haar dorp Gasteren ten voeten uit. Men helpt elkaar.

Sinds kort staan bij de ingangen van het 420 inwoners tellende Drentse Gasteren borden met vijf sterren erop. Die moeten onderstrepen dat de leefbaarheid hier dik in orde is. De sterren komen van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen Drenthe (BOKD), maar Gasteren heeft ze zichzelf gegeven. Het dorp deed een door de BOKD ontwikkelde test om de leefbaarheid te meten. Een intern ’sterrenteam’, met onder meer Hollander, onderzocht Gasteren op vijf aspecten, de vijf ’sterren’: identiteit, ontmoetingsmogelijkheden, zelfstandigheid, zorg voor elkaar en leren van elkaar.

Hollander geeft het ene na het andere voorbeeld van Gasterense vijfsterrenkracht. De mannenfietsclub, de koersbalvereniging en de ijsvereniging. Maar ook de boermarkevereniging waar men grote landbouwwerktuigen kan lenen. In de winter ruimen de mannen uit eigen beweging sneeuw in het hele dorp. ’s Zomers is er een zomerweek én een sport- en spelweek. En het dorp heeft een dorpshuis in eigen beheer. „Dat hebben we eigenhandig nog eens verplaatst, moet je nagaan.” Gasteren heeft geen school en geen supermarkt, maar dat schaadt de leefbaarheid helemaal niet, vindt het dorp. Hollander wijst de boerderij aan waar afgelopen jaarwisseling op het weiland vuurwerk is afgeschoten. De eigenaar wou er eerst niks van weten, vanwege zijn dure paarden, maar hij besloot toch het dorp zijn pleziertje niet te ontzeggen.

Meer Drentse vijfsterrendorpen zijn in aantocht. Echten, Hooghalen en Huis ter Heide krijgen de titel nog dit jaar, Aalden en Schoonloo volgend jaar. Die dorpen zijn helemaal niet uniek, of beter dan anderen, zegt Luit Hummel van de BOKD. Elk dorp dat de zelfstudie heeft gedaan, mag aan eind daarvan een vijfsterrenbord ophangen. Want voor de BOKD staat vast dat een dorp dat zichzelf een spiegel durft voor te houden ook in staat is te groeien. En dat is wat de BOKD en de provincie Drenthe willen bereiken: groei en verandering. Hummel: „Het moderne noaberschap staat onder druk, de vraag is hoe we het vertalen naar deze tijd.”

Albert de Weme, geboren en getogen in Gasteren, begint er spontaan over hoe alles veranderd is hier. De zestiger maakte vroeger met de buurt wel uitstapjes met de bus. „Nu draaien de buren zich om als je over de heg een praatje begint.”

„Ze waren wel op het vijfsterrenfeest, dus ze zijn wel betrokken”, werpt Hollander tegen. Maar ook zij heeft tijdens de huiskamergesprekken die het sterrenteam voerde, wel gehoord dat er werk aan de winkel is om de samenhang in Gasteren te bewaren. „Neem de sport- en spelweek waar straten het tegen elkaar opnemen. Het gaat al jaren hetzelfde. De mensen willen wel eens wat anders. Daar zijn we nu mee bezig.”

Deel dit artikel