Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gaat u ook uw huis 'ontspullen'?

Home

Monic Slingerland

'Ik ken aardig wat huishoudens waar de regel geldt dat er pas een nieuw boek of kledingstuk in mag als er één, of in de strenge variant, twee andere het huis verlaten.' © thinkstock
Opinie

Als journalist val je af en toe uit je rol. Je wordt dan een gewone krantelezer die zich bij het ontbijt opwindt door wat er op dat grauwe papier staat. Mij overkwam dat deze week. En omdat ik mezelf als een doorsneekrantelezer beschouw, ga ik er blind van uit dat ook u gegrepen werd door dat artikel over al die spullen de we in huis hebben.

Maar laat ik niet te veel invullen, misschien is het u wel geheel ontgaan of zei het u niets en sloeg u afgelopen dinsdag de 23ste februari de eerste drie pagina's van de Verdieping over. Op die pagina's stonden grote foto's van huizen met enorm veel troep ervoor, alsof er een aardbeving was geweest.

Het bleek een fotoproject waarbij alle voorwerpen die de bewoners in huis hebben, buiten werden geteld en uitgestald. Duizenden dingen, waarvan er een heleboel nooit gebruikt worden.

Herkenbaar, wat mij betreft. En je hoeft maar een keer op een rommelmarkt rond te slenteren om te weten hoeveel overbodige en onduidelijke spullen er in onze kasten, keukens en kamers liggen, die dan weer via die markt naar andere kasten, kamers en keukens verhuizen.

Ontspullen
Om al die handige apparaten, stoelen, jassen, boeken en potten heen heeft ooit iets van genoegen gehangen, van verlangen en van hoop op een verrijking, van iets handigs. Maar in plaats van een lust zijn de meeste spullen een last, zegt James Wallman in datzelfde artikel. Wallman, een Amerikaanse schrijver, spoort aan om te 'ontspullen'. Van al die spullen in huis worden mensen eerder ongelukkig, zegt hij. Spullen geven rommel en ze vragen ook onderhoud. En ze nemen ruimte in beslag.

Wie kent niet de ervaring die volgt op de beslissing om de vloer van de woonkamer te vernieuwen? Een lege kamer. Wat een ruimte. Waarom zetten we niet alleen wat echt nodig is weer terug?

Ik ken aardig wat huishoudens waar de regel geldt dat er pas een nieuw boek of kledingstuk in mag als er één, of in de strenge variant, twee andere het huis verlaten. Volgens Wallman is de grens bereikt. De tijd van kopen, kopen is voorbij. Voortaan gaan steeds meer mensen, zo voorspelt hij, spullen wegdoen. Weggeven of verkopen of gewoon te vondeling leggen, zodat ze meegenomen kunnen worden door iemand die net op zoek was naar een stoel of een slakom voor tien personen.

Beleving
Hoe moet dat dan met de winkels die ons nog meer spullen willen verkopen terwijl de kasten al vol zitten? Wat moet je dan aan het jarige familielid geven?

Volgens trendvoorspeller Wallman worden de meeste mensen gelukkiger van beleving dan van bezit. We gaan ons geld eerder uitgeven aan een leuke ervaring dan aan een nieuw hebbeding. De jarige krijgt dan een bon om samen naar de film te gaan of een leuke cursus te doen.

Herkent u dit? Slaat het 'ontspullen' bij u aan? Gaat u spullen wegdoen? Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag in de krant.

Lees verder na de advertentie
Een lege kamer. Wat een ruimte. Waarom zetten we niet alleen wat echt nodig is weer terug?

Deel dit artikel

Een lege kamer. Wat een ruimte. Waarom zetten we niet alleen wat echt nodig is weer terug?