Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

G500 wil stem van jongere splitsen via 'Stembreker'

Home

Redactie

De jongerenbeweging G500 lanceert vandaag een 'nieuwe manier van stemmen'. Via de zogeheten Stembreker kan iedereen zijn of haar stem verdelen over meerdere partijen.

De stembreker moet er volgens de jongeren voor zorgen dat een stem er weer toe doet. Het werkt als volgt: via de website www.stembreker.nl kan een deelnemer op maximaal vijf partijen stemmen, of een voorkeurscoalitie. Via sms wordt de stem geverifieerd. In de nacht van 11 op 12 september zal met een rekensom mogelijk worden gemaakt dat de verdeelde stemmen van iedereen leidden tot een stemadvies op 1 partij. Op 12 september wordt een deelnemer wakker met een bindend stemadvies. 'Als iedereen die opvolgt zijn de stemvoorkeuren van iedereen gedekt', legt de organisatie uit.

G500, met als bekendste gezicht Sywert van Lienden, lanceert de Stembreker vanmiddag op het festival Lowlands. Het moet het 'antwoord zijn op de politieke verdeeldheid en de onmogelijkheid om als kiezer invloed uit te oefenen op de formatie'. In Nederland stemmen ruim 1,2 miljoen Nederlanders onder de 40 niet. Onder de 25 jaar stemt zelfs 41 procent van de jongeren niet meer. De reden volgens de G500 daarvoor is dat jongeren niet het gevoel hebben dat hun stem een verschil maakt.

Het aantal deelnemers aan de Stembreker en hoe de politieke verschuivingen er vervolgens uit zullen zien, wordt bekendgemaakt tijdens de eerste uitzending van De Wereld Draait Door van het nieuwe seizoen, op maandag 3 september.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie